dinsdag, 1. januari 2008 - 17:44

Overzicht jaarwisseling in regio Hollands Midden

Leiden

Bij de jaarwisseling in de regio van Politie Hollands Midden was het in Leiden op twee plaatsen onrustig. Hier werd de mobiele eenheid ingezet om escalatie te voorkomen, rust en orde te herstellen en hulpverleners in staat te stellen veilig hun werk te kunnen doen. Er werd (zwaar)vuurwerk op ze afgeschoten. Er deden zich verder geen ongeregeldheden voor in de regio. Wel waren er diverse vernielingen, brandjes en mishandelingen. In totaal verrichtte de politie 53 aanhoudingen.

Diverse georganiseerde besloten feesten in Noordwijk en Noordwijkerhout waar veel publiek op afkwam, hebben mogelijk bijgedragen aan een jaarwisseling met weinig incidenten. Er waren een aantal kleine vernielingen en diverse (kleine) brandjes.

Mede door de georganiseerde feesten in de Scum en in de feesttenten in Rijnsburg en Valkenburg, waren hier ook weinig incidenten. In Valkenburg aan de dr. Rouchampstraat werd een auto in brand gestoken. In Rijnsburg waren enkele kleine vernielingen. In Katwijk werd op het feestterrein bij de Scum een 19 jarige man uit Katwijk aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. De man pleegde verzet bij zijn aanhouding en is ingesloten.

De benedenverdieping van een woning aan de Hofdijck in Oegstgeest is rond middernacht uitgebrand. Oorzaak was kortsluiting in de kerstboomverlichting. De 63 jarige bewoonster kon tijdig de woning verlaten, zij is ter controle naar het ziekenhuis gebracht. De bewoonster bleek geen nadelige gevolgen van de rook te hebben ondervonden. Bewoners van een nabijgelegen woning moesten hun huis voor de nacht verlaten wegens een te hoge concentratie van koolmonoxide.

In Warmond werden enkele vernielingen gepleegd en brandjes gesticht. Zo werd een ruit van deur van een woning vernield en veroorzaakte vermoedelijk vuurwerk ook schade aan een ruit van een politieauto. De politie nam nog acht lawinepijlen inbeslag van twee mannen en de brandweer bluste brandjes aan de van Duyvenvoordestraat en een brandstapel op de Baan voor de muziektent.

Ook in Sassenheim waren er op verspreide plaatsen enkele kleine brandjes. Ook werden er wat vernielingen gepleegd zoals het opblazen van prullenbakken. Ook ontstond een klein optootje bij een uitgaangsgelegenheid dat echter in de kiem kon worden gesmoord.

In de omgeving van de Componistenlaan in Voorhout was er overlast door jeugd en een illegaal vreugdevuur. De brandweer doofde de vlammen. Ook hier waren er zoals in de andere plaatsen van de gemeente Teylingen vernielingen en brandjes.

In een leegstaand pand aan de Oegstgeesterweg in Rijnsburg, voormalig bedrijfspand, werd rond 04.00 uur een uitslaande brand ontdekt. In het pand was niemand aanwezig, de brandweer heeft het pand gecontroleerd laten uitbranden. Om 05.45 uur kon de brandweer het sein ‘brandmeester’ geven. De Oegstgeesterweg is de rest van de nacht afgesloten geweest. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Tijdens de jaarwisseling in Hillegom zijn meerdere vernielingen gepleegd aan vooral prullenbakken, verkeersborden en abri’s. Ook zorgden brandweer en politie voor het doven van meerdere vreugdevuren. Aan de Michiel de Ruyterstraat in Hillegom werden twee jongens aangehouden, 15 en 14 jaar oud uit Hillegom, wegens het voorhanden hebben van zwaar illegaal vuurwerk. Het vuurwerk is in beslaggenomen.

Rond middernacht, aan de Maartensheem in Hillegom, kreeg de politie de melding van een binnenbrand waarbij de 85 jarige bewoner nog in zijn woning aanwezig was. De man is door de politie uit zijn woning gehaald en is met ademhalingsmoeilijkheden naar het Spaarne ziekenhuis gebracht. De brandweer constateerde dat de brand was ontstaan door vuurwerk dat tuinmeubels vlam liet vatten, waardoor vervolgens door de hitte een ruit van woning sprong. De woning heeft vooral veel rookschade opgelopen.

Ook in Lisse waren vernielingen aan prullenbakken, verkeersborden en abri’s en doofden de politie en brandweer diverse vreugdevuren.
Aan de Van der Veldstraat in Lisse is een 17 jarige jongen uit Lisse aangehouden en bekeurd wegens baldadigheid. De jongen had een kerstboom vernield.

In Leiden op de Sumatrastraat en directe omgeving was het onrustig. Oudejaarsavond staken groepen jongeren al zwaar vuurwerk af naar woningen, elkaar en naar agenten die daar de orde en rust wilden herstellen. Enkele ruiten van woningen sneuvelden, containers en hondenpoepbakken werden omver getrokken, verkeersborden en enkele bushokjes moesten het ontgelden en beginnende brandjes veroorzaakten schade aan het asfalt van de weg. Door de mobiele eenheid in te zetten kon erger worden voorkomen. De rust keerde rond 03.00 uur weer terug. De politie verrichte zes aanhoudingen.
In de Binnenstad werd een op de Middelstegracht geparkeerde auto werd door zwaar vuurwerk volledig vernield. Verder verrichtte de politie verspreid over de binnenstad veertien aanhoudingen voor diverse vergrijpen zoals baldadigheid, vernieling, mishandeling en het niet voldoen aan bevel of vordering van agenten om zich op plaatsen te verwijderen.
Oudejaarsavond rond 20.30 uur ontstond brand in een fietsenstalling naast het Stadhuis. De vlammen dreigden over te slaan naar de woningen aan de Maarsmansteeg, maar door snel optreden van de brandweer met twee blusvoertuigen kon dit worden voorkomen
In de Conradstraat en omgeving was de inzet van de mobiele eenheid nodig om het voor hulpverleners mogelijk te maken veilig vuren te doven en brandbaarmateriaal weg te halen. Ze werden bestookt met vuurwerk. Er werden drie aanhoudingen verricht. In de Morswijk en Stevenshof verrichtte de politie in totaal vijftien arrestaties voor ongeveer dezelfde vergrijpen als in de Binnenstad.
Door de inzet van veel politie vanaf het begin van de nieuwjaarsviering zijn mogelijk veel problemen voorkomen.

Leiderdorp
In Leiderdorp is een 15 jarige jongen uit Leiderdorp aangehouden. Jongeren schoten vuurpijlen op een woning aan de Luijkendreef af. Een 37 jarige man uit Bussum sprak ze op hun gedrag aan. Hij werd vervolgens de door de 15 jarige jongen geschopt en geslagen. De politie was ondertussen al gebeld en was snel ter plaatse.
Aan de Rietschans raakte rond 00.20 uur een auto in de brand. Vermoedelijk is vuurwerk op de auto terecht gekomen en vatte de auto vlam. De brandweer bestreed het vuur.

Weinig incidenten mogelijk in Alkemade mede door georganiseerde feesten bij o.a. de jongerensociëteiten en sporthallen. .
De politie heeft in Roelofarendsveen een 21 jarige man uit Roelofarendsveen aangehouden wegens openbare dronkenschap. De man had in de Populierenstraat een ruit vernield.

Op de rotonde N231 – Industrieweg in Nieuwkoop reed een 22 jarige automobiliste uit Nieuwveen rechtdoor over de rotonde heen. Daarbij zijn geen gewonden gevallen, wel raakte de bestuurster een verkeersbord. De bestuurster bleek onder invloed van alcohol te zijn, ze kreeg een rijverbod van vijf uur en haar rijbewijs werd ingevorderd. De uitslag van haar ademanalyse was 380 ug/l.

De toegestane vreugdevuren in Hazerswoude-dorp en Benthuizen zijn goed verlopen. De sfeer rond de vuren was goed en rond 02.30 was het afgelopen. De vreugdevuren zijn gecontroleerd door de brandweer en politie en voldeden aan de eisen.

Een groep van ongeveer 40 jongeren probeerde met een houten paal een schuurdeur aan de Diamantstraat in Alphen aan den Rijn te rammen. Aanleiding hiervoor was een vuurpijl die in de groep terecht was gekomen. Toen de politie ter plaatse kwam, was de groep weer redelijk rustig. Buurtvaders hadden al goed werk verricht.
In de Acaciastraat ontstond een vechtpartij tussen groep van ongeveer 15 personen en 2 andere. Een vuurpijl van de groep van 15 belandde op een balkon aan de Acaciastraat waar net wat mensen stonden te roken. Twee van hen liepen op de groep af met de vraag of ze rekening wilden houden met de richting waarheen ze pijlen afvuurden. Hierop ontstond de vechtpartij. Meerdere mensen raakten licht gewond. Een 18 jarige man uit Alphen aan den Rijn is aangehouden. Het onderzoek naar het incident zal worden voortgezet en zal mogelijk tot meer aanhoudingen leiden.

De politie heeft meerdere meldingen van vernielingen in Boskoop binnengekregen. Er werd één verdachte, een 24 jarige Boskoper, aangehouden op verdenking van het vernielen van spiegels van zes auto’s. De verdachte zit nog vast voor verder onderzoek.

In de gemeente Waddinxveen werden vernielingen gepleegd aan onder andere bushokjes en aan de skatebaan. Bij zwembad De Sniep werd een aantal ruiten ingegooid en vervolgens vuurwerk naar binnengegooid. Hierdoor ontstond schade aan de hal en aan één van de kleedkamers.

Rond middernacht brandde een auto op de Van Staverenstraat in Reeuwijk door nog onbekende oorzaak geheel uit. Op de kruising Van Staverenstraat/Van Heuven Goedhartstraat nabij het gedoogvuur vernielden een groep van 15 á 20 jongeren vernielingen aan de bibliotheek van het dorp. Meerdere ruiten sneuvelden, daarnaast gooiden de jongeren ook stenen naar politiemensen. Met assistentie van agenten uit Gouda werd de groep uiteengedreven en de kruising weer vrijgemaakt. De brandweer bluste het vreugdevuur. Het onderzoek naar deze misdragingen loopt nog. De politie verwacht de komende tijd aanhoudingen te verrichten.

Net voor de jaarwisseling reed een Noordwijker met zijn auto door nog onbekende oorzaak van het talud van de N11 bij de afrit Bodegraven. De automobilist bleef ongedeerd. De auto raakte total loss. Twaalf vreugdvuren werden heel snel in de kiem gesmoord. Het gedoogvuur op de Doortocht is matig bezocht (ongeveer dertig personen). Op verschillende locaties werden vernielingen gepleegd vermoedelijk met zwaar vuurwerk; onder meer winkelruiten op het Raadhuisplein en verkeersborden. In de omgeving van de horecagelegenheden bleef het nagenoeg rustig.

Op verschillende locaties in Gouda werden er brandjes gesticht en diverse vernielingen gepleegd. Een 25 jarige Gouwenaar werd aangehouden op verdenking van het vernielen van ruiten bij een café op de Zeugstraat. Via cameratoezicht was te zien hoe twee personen met een schaar het kunstwerk op de kruising Kleiweg/Blauwstraat ombogen. De politie hield hiervoor twee Gouwenaren van 23 en 24 jaar aan. De jaarwisseling is verder goed verlopen.

Een groep jongeren heeft tijdens de jaarwisseling vernielingen aangericht aan een horecazaak in het centrum van Zevenhuizen. Er werden onder andere ruiten ingegooid.

Het feest in Nieuwerkerk op het Raadhuisplein is goed verlopen. Gemeente, jongerenwerk en politie werkten hierin samen. Er waren ongeveer 200 bezoekers en er liepen veel mensen op straat. De politie was opvallend aanwezig. Wel zijn er zeven aanhoudingen verricht vanwege het verstoren van de openbare orde.

Op verschillende locaties in de Krimpenerwaard werden vernielingen gepleegd (bushokjes, ruiten).
In de gemeente Berkenwoude wilden jongeren een vuur maken met autobanden. De politie nam de aanhangwagen met ongeveer dertig banden al aan het begin van de avond in beslag. De jongeren gingen hierna op zoek naar andere spullen. Uiteindelijk is de rust daar toch weergekeerd.
Provincie:
Tag(s):