zaterdag, 13. december 2008 - 22:20

Oxfam Novib slaat alarm over verdwijningen in Zimbabwe

Den Haag

Naast een steeds verder uitbreidende humanitaire crisis in Zimbabwe, nemen nu ook de berichten over verdwijningen toe. Oxfam Novib meldt dat medewerkers van partnerorganisaties het land proberen te verlaten na het ontvangen van concrete bedreigingen.

Oxfam Novib roept de internationale gemeenschap op om alles in het werk te stellen om de mensenrechtenschendingen tegen te gaan. Nederland moet Zuid-Afrika aansporen om maximale druk uit te oefenen op president Mugabe, om de repressie te stoppen. Ook roept Oxfam Novib de Afrikaanse Unie op om een veel actievere rol te nemen, om de crisis in Zimbabwe het hoofd te bieden.

Op 3 december werd Jestina Mukoko, directeur van Zimbabwe Peace Project thuis ontvoerd. Van haar ontbreekt nog ieder spoor. Achtendertig leden van Zimbabwe's Congres van Vakbonden werden vorige week gearresteerd, toen zij in staking gingen om op te roepen tot een reactie op de algehele crisis. Ook elders in het land wordt melding gemaakt van verdwijningen.

"Wij zijn zeer bezorgd over het lot van mensen in Zimbabwe die zich kritisch opstellen tegen het regime," zegt Oxfam Novib directeur Farah Karimi. "Verschillende van hen hebben ons laten weten dat zij voor hun leven vrezen en zij proberen een veilig heenkomen te zoeken. We nemen de bedreigingen zeer serieus, zeker na de verdwijning van Jestina Mukoko."

Daarnaast wordt het land geteisterd door cholera. In de strijd daartegen heeft Nederland zaterdag twee miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Dat heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) besloten naar aanleiding van een dringende oproep van Unicef.
Provincie:
Tag(s):