woensdag, 29. oktober 2008 - 13:08

Panda's bevolken Museumplein

Amsterdam

Het Museumplein in Amsterdam wordt sinds woensdagochtend opgesierd met 1600 panda's van papier-maché. Deze panda's verbeelden de zestienhonderd exemplaren die er volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) nog bestaan. WNF heeft de panda’s geplaatst om duidelijk te maken dat door de luxe levensstijl van de mens, dieren als panda's minder leefruimte krijgen.

Woensdagochtend werd bekend dat inwoners van Nederland natuurlijke hulpbronnen - zoals hout, vis, schoon water en vruchtbare grond- sneller consumeren dan de aarde kan aanvullen. Nederlanders leven en consumeren alsof ze twee wereldbollen tot hun beschikking hebben, zo blijkt uit de Nederlandse editie van van het Living Planet Report 2008 het WNF. Het rapport geeft inzicht in de gezondheidstoestand van onze aarde. Met die gezondheid blijkt het slecht gesteld. De rijkdom aan diersoorten is in de tropen de afgelopen 35 jaar met gemiddeld 50 procent gedaald. Rondom Latijns-Amerika is zelfs sprake van een daling van 76 procent. De Ecologische Voetafdruk* van de gemiddelde wereldburger wordt steeds groter en leidt tot klimaatverandering, overbevissing, ontbossing en vervuiling.

Op het Museumplein overhandigt Johan van de Gronden, directeur WNF, het nieuwste rapport over de gevolgen van de menselijke consumptie voor het andere leven op aarde aan Hans Alders. Alders is voorzitter van de taskforce biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen.
Provincie:
Tag(s):