donderdag, 17. januari 2008 - 8:55

'Parkeren weer duurder en onvoldoende veilig'

Leidschendam-Voorburg

Het is bijzonder slecht gesteld is met het parkeren in Nederland. Parkeerplaatsen zijn slecht bereikbaar en komen vaak onveilig over. Tegelijkertijd worden er wel absurd hoge parkeertarieven berekend. Dit blijkt donderdag uit de jaarlijkse parkeertest van het Platform Detailhandel Nederland (PDN).

Het PDN doet jaarlijks onderzoek naar de bereikbaarheid, de veiligheid, de prijs en de betaalmogelijkheden van parkeergelegenheden in Nederland. Ook dit jaar blijkt dat consumenten weer meer geld kwijt zijn aan parkeren.

10 tot 20% duurder
Jaarlijkse prijsstijgingen tussen de 10% en 20% zijn niet ongebruikelijk. In de grotere gemeenten wordt een basistarief van € 2,- of meer gehanteerd, en veel kleinere gemeenten doen niet veel onder voor deze prijzen. Bijvoorbeeld Spijkenisse kent een tarief van €4,40,-. Een prijsstijging van 340%!

Teveel betalen
Het is nog steeds niet mogelijk om per minuut af te rekenen voor het parkeren. Als een uur en 1 minuut geparkeerd wordt, betaald men voor 2 uur. Het PDN eist dat consumenten alleen moeten betalen voor de daadwerkelijk geparkeerde tijd.

In Spanje bestaat nationale wetgeving waarin parkeerexploitanten wordt verplicht parkeren per minuut te berekenen. Het PDN eist dat er zo snel mogelijk een Nationale richtlijn voor parkeren komt en wil dat de Tweede Kamer en het kabinet een Nationale richtlijn voor parkeren invoeren.

Vandaag zal daarom het eerste exemplaar van de Nationale Parkeertest 2008 worden aangeboden aan Ger Koopmans, CDA Tweede Kamerlid.
Uit de test blijkt dat het ook slecht gesteld is met de service; “Ondanks de torenhoge tarieven zijn er nog steeds garages met donkere hoeken en stinkt het naar urine�. “Ook zijn er nog parkeergelegenheden zonder invalide plekken. Daarbij is het somber gesteld met de betaalmogelijkheden�, stelt Robert Ploeg, secretaris bereikbaarheid van het PDN.
Provincie:
Tag(s):