donderdag, 18. december 2008 - 21:08

Pas op voor vetluis

Amsterdam

Vetluis is een steeds vaker voorkomend probleem. De oorzaken: toenemend gebruik van vloeibare wasmiddelen, het gebruik van teveel wasmiddel per wasbeurt en lagere wastemperaturen. Stinkende was en wasgoed met bruine vlekjes en strepen zijn dan het gevolg van aanwezige vetluis in de wasmachine.

Vetluis, ook wel wasluis genoemd, is geen levend wezentje. Het is een zeepbacterie die op den duur bruine en/of grijze strepen veroorzaakt en de wasautomaat vervuilt. Vetluis kan ook in de slangen van de wasmachine komen en de waterniveauregeling van slag brengen. De zeepbacterie is vaak te herkennen aan de geur uit de machine, de grijzige drab langs de rand van de trommel of aan het feit dat de was minder goed schoon wordt.

Hoek omt u van de vetluis af? Aanbevolen wordt om de wasmachine zelf eens in de drie maanden preventief te reinigen. Door bijvoorbeeld de machine leeg op 90 of 95 graden Celsius te laten draaien met azijn of soda. Een andere optie is de machine eens per maand een was te laten draaien op 90 of 95 graden Celsius, bijvoorbeeld met witte handdoeken of lichtgekleurd beddengoed. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat vet en bacteriën eenvoudig worden verwijderd en niet in het wasgoed terechtkomen. Daarnaast wordt aangeraden de zeeplade en de afvoerpomp regelmatig schoon te maken.
Categorie:
Tag(s):