maandag, 29. december 2008 - 9:28

Pensioenkennis bij werkgevers en werknemers nog verre van optimaal

Ede

De behoefte aan informatie over pensioenen stijgt naarmate de kredietcrisis zich uitbreidt. Uit onderzoek van ING Pensioencommunicatie, uitgevoerd door Ruigrok Netpanel, blijkt dat het kennisniveau bij werkgevers en werknemers over pensioenen nog steeds laag is.

Zo weet 43% van de werknemers niet welke pensioenvorm hij heeft en heeft hij geen idee wat er aan het eind van zijn carrière wordt uitgekeerd. Ook het kennisniveau bij werkgevers laat te wensen over. Slechts 7% kent de belangrijkste wijzigingen in de pensioenwet en bijna een kwart van de werkgevers weet niet welke pensioenregeling hij aanbiedt in zijn organisatie.


Toekomstverwachtingen onzeker

Volgens Peter van Klaveren, directeur ING Pensioencommunicatie, zal meer dan 50% van de werknemers minder pensioen ontvangen dan verwacht. 'Hun leven, of dat van hun nabestaanden, ziet er straks heel anders uit dan ze hadden gehoopt. 'Ze moeten langer doorwerken en misschien zelfs hun huis verkopen', aldus Van Klaveren. 37% van de werknemers geeft aan behoefte te hebben aan meer pensioeninformatie en zelfs 55% daarvan wil graag via één op één gesprekken, presentaties en/of workshops persoonlijk geïnformeerd worden. Van Klaveren: 'De kredietcrisis maakt mensen onzekerder maar ook kritischer. De informatiebehoefte neemt daardoor alleen maar toe. Het is belangrijk dat werkgevers hun rol gaan oppakken. Sinds de invoering van de Pensioenwet zijn zij namelijk medeverantwoordelijk voor goede pensioencommunicatie'.

Pensioenregeling als onderscheidend vermogen op arbeidsmarkt

Een goede pensioenregeling is voor werknemers één van de belangrijkste onderdelen van de secundaire arbeidsvoorwaarden.'Het gros van de Nederlandse werkgevers is zich niet bewust van de kracht van pensioen als wervingsinstrument. De kansen op het aantrekken van nieuw personeel blijven hierdoor onbenut', aldus Van Klaveren. Na vakantiedagen (59%) en de locatie van het werk (56%) vindt 41% van de werknemers het belangrijk dat er een goede pensioenregeling wordt aangeboden. Door de werknemer een goede regeling aan te bieden, kan de werkgever zich onderscheiden ten opzichte van zijn concurrenten. Een goede werkgever vervult daarmee ook zijn zorgplicht, geeft invulling aan goed werkgeverschap en bevordert de loyaliteit van de werknemer.
Categorie:
Tag(s):