donderdag, 17. januari 2008 - 15:32

Pieter van Vollenhoven opent Jaar van het Religieus Erfgoed

Utrecht

Pieter van Vollenhoven heeft donderdag rond 17.30 uur in Utrecht de officiële opening van 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed ingeluid. Met het luiden van de handklok gevolgd door het luiden van de kerkklokken overal in Nederland werd het Jaar hoorbaar aangekondigd. Doel is om door middel van een scala aan activiteiten de aandacht te vestigen op de betekenis en waarde van het religieus erfgoed in Nederland en een duurzame toekomst ervan te bevorderen.

Als gevolg van de ontkerkelijking hebben religieuze gemeenschapen grote moeite om de kosten die hun historische gebouwen en kunstcollecties met zich meebrengen, te dragen. Anderzijds worden kerken, kloosters, pastorieën en abdijen door een breed publiek gewaardeerd als beeldbepalend voor een stad of een dorp.

Onder het plaveisel van het Utrechts Domplein bevinden zich de restanten van één van de eerste stenen kerken van Nederland, de Heilige Kruiskapel. Met het luiden van een klok geplaatst in een reconstructie van deze kapel (schaal 1:2), gemaakt van 35.000 kilo ijs, wordt het Jaar van het Religieus Erfgoed door de heer Van Vollenhoven geopend.
Provincie:
Tag(s):