dinsdag, 14. oktober 2008 - 21:30

Pijnacker-Noordorp in de regio zwaarst getroffen door kredietcrisis

Pijnacker-Nootdorp

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft gelden uitstaan bij de in de problemen geraakte IJslandse bank Landsbanki Islands. Het gaat hier om twee kort lopende contracten. Deze contracten vertegenwoordigen een gezamenlijke waarde van twaalf miljoen euro. Het gaat hier niet om beleggingen maar om tijdelijke overschotten die op die manier rente genereren.

De Nederlandse Bank heeft vorige week alle transacties met de inmiddels door de IJslandse staat overgenomen bank Landsbanki bevroren. De komende maanden zullen duidelijkheid moeten geven over de status van de gemeentelijke vorderingen.

Wethouder van financiën Kees van der Kraan spreekt van een pijnlijke situatie. Ook omdat er bij het uitzetten van geld de nodige regels van toepassing zijn die de zorgvuldigheid moeten waarborgen. Bij beide contracten is gehandeld in overeenstemming met de wettelijke voorschriften (Wet Fido) en het eigen gemeentelijk treasurystatuut. Daarnaast doet de gemeente al twee jaar zaken met Landsbanki en tot voor kort was het steeds een betrouwbare partner. Op het moment van het afsluiten van de contracten, vorige maand, had Landsbanki nog de hoogst mogelijke rating voor korte termijn deposito’s. Dan kun je gerust spreken van een pijnlijke verrassing, aldus Van der Kraan.

Direct nadat eind vorige week duidelijk werd dat Landsbanki problemen had om aan zijn verplichtingen te voldoen heeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp contact opgenomen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Voor zover bekend hebben de gemeenten voor een bedrag van 85 miljoen euro uitstaan bij deze IJslandse bank. Het ministerie van Financiën heeft inmiddels de coördinatie van alle claims van de betrokken gemeenten op zich genomen, teneinde de schade zoveel mogelijk te beperken.

Bron : Gemeente Pijnacker-Nootdorp
Provincie:
Tag(s):