dinsdag, 29. januari 2008 - 14:25

Plan om Amsterdam te onderbouwen

Amsterdam

Dinsdag 29 januari is op het internationale congres voor het Centrum Ondergronds Bouwen in Amsterdam een plan gelanceerd waarbij volgens de bedenkers de leefomgeving van Amsterdam wordt verbeterd, zonder dat dit ten koste gaat van de bereikbaarheid van de stad. Met het plan wordt als het ware een nieuwe stad onder de hoofdstad gecreëerd.

Het plan, Alternatieve MultiFunctionele Ondergrondse Ruimte Amsterdam kortweg AMFORA genaamd, bestaat uit de aanleg en indeling van multifunctionele ruimte in 6 bouwlagen tot wel 30 meter diep onder de grachtengordel van Amsterdam en wordt begroot op 10 miljard euro.

Bas Obladen, Senior Adviseur Strukton Civiel en bedenker van het plan, zegt dat dit innovatieve plan ‘een bijdrage levert aan een aanzienlijke verbetering van de leefomgeving in Amsterdam’.

Door een stelsel van ondergrondse ruimtes, die in- en uitritten hebben op diverse plaatsen op de ringweg A10, kunnen verschillende functies in diverse lagen ondergronds worden gebracht. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan parkeergelegenheden, sportzalen, bioscopen, kabels en leidingen, bevoorrading, de mogelijkheden zijn legio.

In het plan is veel aandacht geschonken aan de ondergrondse beleving en architectuur. Ruimte, veiligheid en een goede oriëntatie staan hierin centraal. ‘Het is een duurzaam en realiseerbaar plan. Een stad uitbreiden de diepte in is niet futuristisch, maar noodzaak van deze tijd’, aldus Obladen.

De gemeente Amsterdam, die geen betrokkenheid heeft gehad in ambitieuze plan, laat middels een eerste reactie via wethouder Herrema weten het plan ‘ wel erg heftig’ te vinden ‘en wil het eerst verder bestuderen’.
Provincie:
Tag(s):