donderdag, 11. september 2008 - 19:26

Platanen gecontroleerd op Massariaziekte

Groningen

Nieuwe en oudere bomenziekten vragen permanent aandacht. De gemeente Groningen laat platanen met de schimmelziekte Massaria intensief controleren. Ook kastanjes die zijn aangetast door de kastanjeziekte worden in de gaten gehouden. Iepziekte is in Groningen onder controle.

Sinds dit voorjaar zijn platanen in Groningen besmet met Massaria. Dit is een schimmelziekte die vorig jaar voor het eerst in Nederland werd geconstateerd. De ziekte komt alleen voor bij bomen vanaf een jaar of dertig. De plataan als geheel loopt geen gevaar. Bij aanhoudend droog en warm weer ontwikkelt de schimmel sneller en wordt deze inspectie vaker uitgevoerd.

Iepziekte, een boomziekte die al in 1919 in Nederland werd ontdekt, is in onze stad inmiddels onder controle.

In 2002 is de kastanjeziekte voor het eerst ontdekt bij paardenkastanjes in het westen van het land. In 2004 breidde de kastanjeziekte zich snel uit over de rest van Nederland. Bomen krijgen bruine vlekken op de stam en 'bloeden' donker vocht. De aantasting leidt tot baststerfte en bij ernstige aantasting tot sterfte van de boom. Op dit moment wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de ziekte.
Provincie:
Tag(s):