dinsdag, 16. december 2008 - 10:40

Plegers van huiselijk geweld krijgen huisverbod

Rotterdam

Vanaf 1 januari 2009 krijgen plegers van huiselijk geweld in de regio Rotterdam-Rijnmond een tijdelijk huisverbod opgelegd. Tot deze maatregel is besloten door het Regionaal College, bestaande uit burgemeesters van de twintig Rijnmondgemeenten.

Tijdens de periode van het huisverbod mag de pleger zijn of haar woning niet meer in en mag hij of zij geen contact opnemen met partner en kinderen. Deze afkoelingsperiode moet voorkomen dat de zaak verder uit de hand loopt.

Vanaf begin volgend jaar is het voor het eerst wettelijk mogelijk om mensen die zich schuldig maken aan geweld achter de voordeur, een huisverbod op te leggen. Een persoon die huiselijk geweld pleegt of dreigt te plegen, mag dan minstens tien dagen zijn of haar woning niet meer in. Ook mag hij of zij tijdens deze periode geen contact opnemen met de partner of kinderen. Het huisverbod is bedoeld als afkoelingsperiode waarin de hulpverlening op gang wordt gebracht. Zo wordt voorkomen dat het geweld erger wordt. In de regio Rotterdam-Rijnmond verwacht het Regionaal College dat er het komende jaar circa 600 mensen een tijdelijk huisverbod opgelegd zullen krijgen.

Tijdens een proef in Amsterdam, die liep van april tot november 2007, kregen 32 mannen en 3 vrouwen een tijdelijk huisverbod opgelegd. Voor zover bekend heeft zich in de periode daarna bij drie van deze gezinnen opnieuw geweld voorgedaan. De proef met het tijdelijk huisverbod werd tegelijk met Amsterdam ook in Groningen en Venlo gehouden. Utrecht begint samen met Rotterdam op 1 januari 2009 met de invoering van de nieuwe maatregel.
Provincie:
Tag(s):