woensdag, 3. december 2008 - 14:38

Polikliniek voor Cannabis- en Alcoholgebruik bij jongeren

Amsterdam

Deze week is de polikliniek kindergeneeskunde van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam gestart met een unieke poli: de Cannabis- en Alcoholpoli (C en A poli). Deze poli is specifiek gericht op jongeren met problematiek rondom cannabis- en alcoholgebruik. Dit heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.

De overgrote meerderheid van de Nederlandse jeugd experimenteert in de puberteit met alcohol en sigaretten, terwijl ruim een derde van de 16-17 jarige ook al eens cannabis heeft geprobeerd. De meeste jongeren voegen zich naar de norm van incidenteel of matig gebruik. Een groeiende groep jongeren gebruikt echter te veel, te frequent en loopt daarmee belangrijke gezondheidsrisico’s.

De kinderartsen Ines von Rosenstiel en Olivier Weijer maken zich al langere tijd ernstige zorgen over de groep jongeren tussen de 12 en 18 jaar in Amsterdam die in de problemen komen door cannabis- en alcoholgebruik.

Het zijn juist deze jongeren die grote gezondheidsrisico’s lopen, omdat zij nog volledig in ontwikkeling zijn. Deze groep is door hun gebruik ook ‘at risk� om vroegtijdig school te verlaten waardoor verder ontsporing dreigt.

De kinderartsen bieden met het openen van deze poli in het Slotervaartziekenhuis de jeugd en hun ouders een laagdrempelig mogelijkheid voor zorg. Het uiteindelijke doel van de C en A poli is om door middel van een multidisciplinaire aanpak een gedragsverandering te bewerkstellen. Er wordt hierbij nauw samengewerkt met lokale hulpinstanties en scholen.
Provincie:
Tag(s):