zaterdag, 3. mei 2008 - 18:05

Politie deelt kunstmatig DNA uit in strijd tegen inbraak

Venray

In de Venrayse wijk ’t Brukske is zaterdag het project 'Waak voor inbraak' van start gegaan. Meer dan honderd medewerkers van de politie hebben bij elke woning in de wijk aangebeld om een gratis inbraakpreventiepakket aan te bieden. Mede door steun van de provincie Limburg is de gemeente Venray de eerste gemeente in Nederland die aan de slag gaat met het kunstmatig DNA.

SelectaDNA is een nieuw middel tegen woninginbraken, dat in Nederland nog niet eerder is ingezet.Het product bestaat uit een voor het blote oog onzichtbare onschadelijke vloeistof met een uniek DNA, waarmee de burgers hun waardevolle spullen kunnen markeren. Het DNA gaat in kieren en putjes zitten en is onmogelijk voor 100% te verwijderen. De vloeistof licht op zodra het beschenen wordt met Ultra Violet licht. Met SelectaDNA gemerkte bezittingen zijn voor de politie snel te herkennen en eenvoudig tot de eigenaar te herleiden. Het gebruik van SelectaDNA zal ertoe leiden dat gestolen goederen slecht doorverkocht kunnen worden.

Naar verwachting zal dit middel zeer preventief werken tegen woninginbraken. Resultaten in Engeland zijn veelbelovend, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Er zal weinig animo zijn om in te breken in plaatsen of wijken waar SelectaDNA wordt toegepast. Voor een optimale werking van SelectaDNA is het wenselijk dat het middel op grote schaal en in een keer wordt toegepast in een bepaald gebied. Binnen het politiedistrict Venray is gekozen voor de wijk ’t Brukske. Het zijn echter niet alleen de inwoners van ’t Brukske die profiteren van deze pilot-actie: ook alle andere inwoners van het politiedistrict Venray kunnen dit jaar profiteren van een aanzienlijke korting van 25% op de normale prijs.
Provincie:
Tag(s):