maandag, 21. januari 2008 - 21:23

Politie Drenthe neemt alcoholbus in gebruik

Regio

Afgelopen weekend heeft politie Drenthe voor het eerst de nieuwe alcoholbus ingezet tijdens een alcoholcontrole. De alcoholbus leidt tot een efficiënter verloop van alcoholcontroles, omdat in de bus ademanalyseapparatuur aanwezig is.

Verdachten die boven de wettelijke limiet blazen, hoeven dus niet meer onder begeleiding van agenten naar het politiebureau te worden gebracht, maar kunnen ter plaatse, in de alcoholbus de ademanalyse afleggen en worden gehoord.

Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie heeft alle 25 politieregio's en het KLPD voorzien van een alcoholbus. Jaarlijks vallen nog altijd ruim honderd doden en duizenden gewonden doordat mensen met drank op achter het stuur zitten.

Onder invloed rijden is een misdrijf: bij een alcoholpromillage vanaf 1,3‰ vordert de politie het rijbewijs in. Voor beginnend bestuurders geldt dat zij hun rijbewijs direct kwijtraken als zij een alcoholpromillage hebben vanaf 0,8‰.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot enkele jaren gevangenisstraf. Ook kun je een rijverbod krijgen, kan de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen en kun je een EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Dat is een cursus die drie dagen duurt en die de deelnemer ruim € 600,- kost. Het is verplicht voor bestuurders die zijn aangehouden met een promillage van meer dan 1,3‰. De verslavingsinstellingen voeren het programma uit en wie dat niet of onvoldoende volgt, raakt het rijbewijs kwijt.
Provincie:
Tag(s):