zaterdag, 8. november 2008 - 14:13

Politie Flevoland in hoogste staat van paraatheid na overvallen

Lelystad

Politie Flevoland heeft extra personeel ingezet en een reeks maatregelen genomen om de overvallen een halt toe te roepen, de pakkans te vergroten en de opsporing flink op te schroeven.

Vrijdagmiddag werd een Albert Heijn filiaal aan Kempenaar (Lelystad) overvallen terwijl schoenenwinkel Dolcis aan de Stationsstraat in Almere Centrum overrompeld werd door twee gewapende overvallers. Agenten en rechercheurs wisten enkele uren na de overval in Almere één van de overvallers van Dolcis aan te houden. De 52-jarige Almeerder werd door specialisten van een aanhoudingseenheid in zijn woning gearresteerd.

De politie is in hoogste staat van paraatheid gebracht en heeft drastische maatregelen getroffen. Alles is er op gericht om overvallen te voorkomen, de pakkans te vergroten en de opsporing op te schroeven. De komende weken zullen er zichtbaar maar ook niet zichtbaar, meer agenten, rechercheurs, surveillanten, motordienders en ook een politiehelikopter in de regio aanwezig zijn.

Winkels, winkelcentra, bezoekers en ondernemers worden actief bezocht en in de gaten gehouden. Wijkagenten, Bikers en specialisten zullen met vragenlijsten en extra preventieadvies zoveel mogelijk mensen benaderen om tips en informatie te geven. Rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid onderzoeken alle binnengekomen tips en werken deze uit zodat het overvallenteam hier mee verder kan. Politie Flevoland zet alles op alles om overvallen te voorkomen en richt zich maximaal op de daders.

Behalve extra toezicht zijn er ook andere maatregelen getroffen. De politiehelikopter zal dagelijks surveilleren vanuit de lucht en ondersteuning bieden bij heterdaad meldingen en burgers worden via Sms-Alert dagelijks opgeroepen alert te zijn en te reageren op verdachte situaties.

De regionale meldkamer en de 1-1-2 alarmcentrale heeft zich hier op voorbereid. Verder wordt iedereen die meer weet over een overval, mogelijke daders of buit dringend verzocht contact op te nemen met het overvallenteam via:0 9 0 0 – 8 8 4 4.

1-1-2 Alarm
Iedereen die iets verdachts ziet bij een supermarkt, andere winkels of tankstations kan hiervoor 1-1-2 alarm bellen. Denk bijvoorbeeld aan een ‘klaar gezette’ bromfiets of motor, verdachte personen die zich ophouden in de buurt van of in een winkel, of iemand die plotseling zijn gezicht probeert te bedekken in de buurt van een winkel, allemaal reden genoeg om 1-1-2 te bellen zodat agenten direct een onderzoek kunnen instellen.

Oproep aan ouders en verzorgers!
Het overvallenteam roept ouders, verzorgers, kennissen, leraren maar ook clubs en verenigingen op om kritisch te kijken naar jongeren die plotseling beschikken over dure of luxe artikelen, geld of mogelijk wapens. Alle informatie die te maken zou kunnen hebben met overvallen, straatroven of geweldsdelicten is een welkome aanvulling voor het onderzoeksteam.

Ken jij de dader maar de dader kent jou ook? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via:0 8 0 0 – 7 0 0 0.

Het eerste resultaat van de extra inzet is al geboekt. In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een speciale aanhoudingseenheid in een Almeerse woning één van de twee overvallers van het Dolcis filiaal aangehouden. Bij deze gewapende overval werd een onbekend gebleven geldbedrag buitgemaakt. De verdachte is in verzekering gesteld en zit vast. De tweede verdachte is nog voortvluchtig.
Ook zijn de eerste alerte-burger-meldingen via 1-1-2 Alarm en 0900-8844 binnengekomen.

Verloven ingetrokken, dienstroosters verschoven
De korpsleiding heeft drastische maatregelen getroffen om meer capaciteit te genereren om zo de pakkans van de overvallers te vergroten. Het overvallenteam was al uitgebreid maar is verder aangevuld met specialisten van andere recherche-afdelingen en telt nu meer dan 20 leden.

De aankomende weken zijn van tientallen politiemensen de verloven ingetrokken en zijn diensten verschoven. Op deze wijze stelt het korps alles in het werk om het overvallenteam, toezicht en handhaving drastisch op te schroeven.

Beelden overvallers op tv
Het regionaal opsporingsprogramma Bureau Flevoland zal de aankomende weken extra aandacht besteden aan de overvallen. Foto- en beeldmateriaal van overvallers, dat door justitie is getoetst, worden aan de kijker gepresenteerd in de hoop dat mensen daders, kleding en voertuigen herkennen en dit direct aan de politie melden. De uitzending van Bureau Flevoland is elke donderdag om 17.44 uur en wordt ieder uur herhaald.
Provincie:
Tag(s):