woensdag, 7. mei 2008 - 11:50

Politie gaat kentekens rond Zwolle registreren

Zwolle

De regiopolitie IJsselland gaat kentekens van alle voertuigen die bij Zwolle de snelwegen A28 en A50 doorkruisen via camera’s registreren. Met deze kentekengegevens wil de politie misdrijven in de regio sneller opsporen.

Dit meldt de Volkskrant woensdag. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zegt in de krant hiervan niet op de hoogte en noemt het ‘onaanvaardbaar’ als op een route elk kenteken wordt geregistreerd. Volgens hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de regiopolitie IJsselland is de registratie niet in strijd met de privacywetgeving.

Met het systeem, dat landelijke navolging krijgt, wil de politie analyseren welke criminelen zich op welke tijdstippen in zijn gebied bevinden. In de toekomst kunnen alle computersystemen aan elkaar worden gekoppeld waardoor voertuigen van verdachten landelijk getraceerd kunnen worden. Volgens Aalbersberg worden kentekens van niet-verdachte voertuigen na maximaal drie dagen automatisch vernietigd, zonder verdere analyse.

Op dit moment wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie onderzocht waar de grenzen voor permanente kentekenregistratie liggen. Voor de politie is het in ieder geval een goed wapen tegen ‘mobiel banditisme’.
Provincie:
Tag(s):