vrijdag, 28. maart 2008 - 15:25

Politie houdt twaalf verdachten aan na geweld tegen politie

Dordrecht

Met de aanhouding van twaalf mannen die worden verdacht van openlijk geweld denkt de Politie Zuid-Holland-Zuid een geweldszaak tegen politieambtenaren te hebben opgelost.

De verdachten waren betrokken bij de mishandeling van twee agenten op 23 februari 2008 op het Statenplein in Dordrecht en zijn allen in de week na het incident aangehouden. De politie is nog op zoek naar één man en roept hem dringend op zich bij de politie te melden.

De twaalf variëren in leeftijd van 17 tot 27 jaar. Tien van hen komen uit Dordrecht, één uit Papendrecht en één uit Hendrik-Ido-Ambacht. Ze zijn in het belang van het onderzoek allen in verzekering gesteld en na verhoor weer in vrijheid gesteld. Het onderzoek is nog niet afgerond: de politie hoopt binnenkort nog tot één aanhouding over te gaan. Met het onderzoek en de aanhoudingen wil de politie van het district Dordrecht en Zwijndrechtse Waard het signaal afgeven dat geweld tegen politieambtenaren niet wordt geaccepteerd.

Op de bewuste nacht wilde een agent een 20-jarige Dordtenaar aanhouden, nadat deze op het Statenplein twee marktkramen had omvergetrokken. De man vluchtte weg met de agent in zijn kielzog. Op de Tolbrugstraat landzijde werd de verdachte achterhaald, waarop een worsteling ontstond. De verdachte kon door de agent met moeite in bedwang worden gehouden. Terwijl de slaande en schoppende verdachte werd geboeid, begonnen vrienden van hem zich met het politieoptreden te bemoeien. Een agente wist de groep van ± 10 man in eerste instantie nog bij haar collega weg te houden. Toch wist de groep op een gegeven moment ‘door te breken’ en kregen beide agenten de nodige klappen en schoppen.

De agenten ervoeren deze aanval door de groep mannen in de nacht als zeer bedreigend. Toen de agenten hulp kregen van toesnellende collega’s, stoof de groep uiteen. De oorspronkelijke verdachte kon direct mee naar het bureau. De andere verdachten werden in de dagen erna aangehouden.
Provincie:
Tag(s):