woensdag, 19. maart 2008 - 2:32

Politie-inval tijdens kienavond

Helmond

Politie, belastingdienst en douane hebben vrijdagavond een inval gedaan tijdens een illegaal georganiseerde kienavond in het supporterscafé van Helmond Sport. Hoewel de kienavond al rond half acht was begonnen viel de politie de zaal pas rond tien uur binnen.

Volgens de politie ging het om een geplande inval in verband met een onderzoek naar onder meer handel in gestolen goederen. Er zou sprake zijn van een miljoenenzwendel. De bezoekers werd duidelijk gemaakt dat de inval niet tegen hen gericht was en dat ze eerst op rustige wijze hun kienspel af konden maken. Daarna werden enkele bezoekers door de politie gehoord waarna ze, met hun eventueel gewonnen prijzen, naar huis konden vertrekken.

Er zijn in totaal drie mensen aangehouden: De drie organisatoren van de kienavonden. Ze worden verdacht van heling, illegaal gokken en merkvervalsing. Zij werden tijdens de inval in de kantine opgepakt. Het zijn twee Helmondse mannen van 38 en 25 jaar en een 40-jarige vrouw uit die stad. De man van 38 jaar is de uitbater en moet worden gezien als het brein achter de zwendel. Hij heeft de afgelopen vijf jaar met de handel een bedrag van 'zeven cijfers voor de komma' buitgemaakt, zoals afdelingschef politie binnenstad Huub Snoeks het getal uitdrukt.

Volgens de politie is de zaak als volgt opgezet: Op de kienavonden, waarvoor geen vergunning is afgegeven, werd gespeeld om relatief hoge geldprijzen tot soms 800 euro. Daaromheen werd rond de kienavond verschillende illegaal verkregen producten ver onder de normale prijs te koop aangeboden. Circa vijftien 'handelaren' brachten de spullen mee en de hoofdverdachten deelden vrijwel zeker mee in de opbrengst. Een van de leveranciers is dinsdagavond voorafgaand aan de inval opgepakt. Ze liepen in een fuik van opsporingsdiensten bij invalswegen in Helmond.

Loods

De politie deed dinsdagavond ook een inval in een loods in Helmond Oost die mogelijk verband houdt met de activiteiten van de 38-jarige hoofdverdachte. Daar werden 28 pallets met merkvervalste kleding aangetroffen. Die spullen zijn in beslag genomen.

Een vijfde aanhouding werd gisteravond door de recherche verricht. Zij arresteerden een 41-jarige Helmonder in zijn woning in het centrum van de stad. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij op 10 maart 2008 op een huis aan de Astronautenlaan. Dat is de woning van de 38-jarige organisator van de kienavonden. Inmiddels is uit de verhoren gebleken dat de man op geen enkele wijze met die zaak in verband kan worden gebracht. Hij is daarom op vrije voeten gesteld.
Provincie:
Tag(s):