dinsdag, 4. november 2008 - 16:02

Politie Limburg-Zuid voorziet korps van defibrillatoren

Maastricht

Als één van de eerste korpsen in het land gaat de politie Limburg-Zuid binnenkort 60 patrouilleauto's en 16 politiebureaus uitrusten met een defibrillator. Inmiddels hebben 800 agenten geleerd om met het toestel om te gaan en worden er binnenkort nog eens 400 opgeleid. Naast de politie Limburg-Zuid zal ook de politie Groningen van de defibrillatoren worden voorzien.

Het besluit om alle noodhulpvoertuigen van de Nederlandse politie te voorzien van een 'Automatische Externe Defibrillator' (AED) werd begin vorig jaar door de Minister van Binnenlandse Zaken genomen. Het kabinet trekt daar de komende jaren € 8 miljoen voor uit. Voor de politie is de keus gevallen op de uitvoering die zich ook aan boord van de ruimteveren van de NASA bevindt. Wereldwijd zijn een miljoen van dit soort toestellen in gebruik. Er worden jaarlijks vele duizenden levens mee gered.
Naar verwachting kunnen de toestellen komend voorjaar in de politieauto's worden ingebouwd. Tegen die tijd hoopt het Zuidlimburgse korps ook over 1.200 goed-getrainde gebruikers van het apparaat te kunnen beschikken.

Als de nood aan de man is kunnen ook de omwonenden van de politiebureaus gebruikmaken van de defibrillatoren die de bureaus komen te hangen. Op deze wijze wil de politie zoveel mogelijk mensen laten profiteren van de aanschaf van de levensreddende apparaten. Het is overigens niet de bedoeling van de politie om de ambulancedienst 'in de wielen te rijden' met de nieuwe apparatuur, zegt de politie. 'We worden ook geen ambulancebroeders, het gaat er slechts om dat kostbare tijd wordt gewonnen'.
Provincie:
Tag(s):