woensdag, 2. april 2008 - 17:41

Politie lost reeks brandstichtingen op

Nieuwerkerk aan den IJssel

De politie denkt na gedegen onderzoek zeker zestien brandstichtingen te hebben opgelost. De afgelopen twee weken werden vier jongens als verdachten verhoord. Het gaat hier om drie jongens uit Nieuwerkerk aan den IJssel van 18, 18 en 22 jaar en een 17 jarige jongen uit Capelle aan den IJssel.

Zij hebben bekend betrokken te zijn geweest bij meerdere brandstichtingen en de mishandeling van een 26 jarige man uit Rotterdam. Vooral coniferen(hagen) werden in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 januari in de brand gestoken. De verdachten zijn na hun verhoor weer op vrije voeten gesteld en moeten zich te zijner tijd bij justitie voor hun daden verantwoorden.

Al in het weekend van 5 op 6 januari ontstonden er branden aan de Rietveen, de Batavierenlaan en Kroonkruid waar brand was gesticht in een afgesloten hok van een fietsenstalling van een school. Het weekend daarna, van 12 op 13 januari, ontstonden op meerdere plaatsen brandjes in voornamelijk coniferen(hagen). Zo gebeurde dit aan de Eendendaal, de Dijkgraaflaan, Snippendaal, Bekermos, Sterremos, Smederijstraat, Friezenrade, Bosveen, Prinses Irenestraat, Kroonkruid en het Verdipad. Bij een aantal van die brandjes was daadwerkelijk de kans aanwezig dat het vuur zou kunnen overslaan naar woningen of schuurtjes. De brandweer moest meerdere keren in actie komen. Getuigen spraken die nacht over rumoerige jeugd.

Diezelfde nacht kreeg de politie te maken met een mishandeling van een 26 jarige man uit Rotterdam. Bij het verlaten van een café aan het Raadhuisplein was hij meegelopen met een aantal jongens, de latere verdachten. Hij kende ze niet. Toen hij zag dat de jongens met aanstekers coniferen in de brand staken, zei hij daar wat van. Zijn opmerkingen werden met geweld beloond en werd hij geslagen en geschopt. Bewoners aan de Bladmos belden de politie. De Rotterdammer werd per ambulance overgebracht naar het Groene Hart Ziekenhuis voor onderzoek en behandeling van ondermeer een snijwond die hij had opgelopen.

De politie startte daarop een uitgebreid onderzoek en hoorde vele getuigen. Opvallend was dat meer brandjes uitbleven. Uiteindelijk leverde het onderzoek toch de verdachten op.
Provincie:
Tag(s):