donderdag, 9. oktober 2008 - 15:38

Politie lost vijftien afpersingen op

Met de aanhouding van zes verdachten denkt de regiopolitie Groningen onlangs vijftien misdrijven te hebben opgehelderd. De verdachten werden druppelsgewijs aangehouden. De hoofdverdachten, een 50-jarige man uit Groningen en een 36-jarige man uit Deventer, werden medio september ingerekend op verdenking van afpersing, bedreiging en mishandeling.

In dezelfde periode werd een 28-jarige man uit Groningen aangehouden. Deze man wordt verdacht van betrokkenheid bij drie afpersingszaken, waarbij de 50-jarige manals hoofdverdachte geldt. Daarnaast werd eind september een 51-jarige man uit Groningen ingerekend. De politie verdenkt deze man van het bezit en het leveren van wapens aan beide hoofdverdachten. In zijn woning in Groningen werd een automatisch vuurwapen en pistool aangetroffen. Hij bewaarde de wapens in zijn woning voor het duo.

Ook een 49-jarige Stadjer werd aangehouden voor het bezit van vuurwapens. Op aanwijzing van de man vond de politie in een woning in Groningen twee zogenoemde mini guns, wapens met een klein kaliber. Ook op hem berust de verdenking dat hij wapens leverde aan één van de hoofdverdachten. Alle wapens werden in beslag genomen. Ten slotte werd afgelopen maandag een 37-jarige man uit Groningen aangehouden. De politie denkt dat hij een afpersing heeft uitgelokt.

Uit verklaringen van de verdachten kwam naar voren dat zij in sommige gevallen hun slachtoffers bij toeval uitzochten. In enkele andere gevallen kregen zij zowel individueel als samen de opdracht om geld bij particuliere slachtoffers en bedrijven te innen. Beide verdachten bouwde de druk bij de slachtoffers geleidelijk op. Zij gingen met telefoontjes en sms-jes op intimiderende wijze te werk. In het geval er geen geld werd afgegeven, volgde in sommige gevallen een bedreiging met een vuurwapen. Enkele slachtoffers werden mishandeld, terwijl ook goederen in bezochte bedrijven werden vernield. In de meeste gevallen werd door de verdachten aanzienlijke geldbedragen geïnd. Het is nog onduidelijk of de verdachten het geld aan hun opdrachtgevers hebben afgedragen.
Provincie:
Tag(s):