woensdag, 8. oktober 2008 - 12:50

Politie maakt einde aan terrornacht

Winsum

De politie heeft met een in augustus gestart onderzoek diverse vernielingen, brandstichtingen, inbraken en diefstallen in Winsum opgelost. Tot nu toe zijn voor deze misdrijven zes verdachten aangehouden en verhoord, allen jeugdige inwoners van Winsum. De verdachten opereerden in wisselende samenstelling in groepsverband. De jongeren hadden voor hun activiteiten de naam ‘terrornacht’ bedacht.

Winsum werd sinds het voorjaar geconfronteerd met vernielingen, inbraken en diefstallen. Ook werden op een aantal plekken in het dorp molotovcocktails tot ontbranding gebracht. In de zomerperiode werd er daarnaast een aantal keren echt brand gesticht. Bij een van die brandstichtingen ging het gebouw van de tennisclub in vlammen op.

De jeugdigen gingen in de avonduren en ’s nachts in wisselende samenstelling op pad. Voor hun activiteiten hadden de jongeren de ‘terrornacht’ bedacht. Tijdens de eerste nacht ging het nog voornamelijk om kattenkwaad. Vrij snel ging het echter van kwaad tot erger. Een aantal verdachten zette ook molotovcocktails in elkaar. De brandbommen werden op de openbare weg uitgeprobeerd. Enkele brandende molotovcocktails werden op het Wipopad tegen een brug gesmeten. Een aantal van deze acties werd door de daders gefilmd en op Youtube geplaatst. De politie ontdekte op dit internetkanaal eveneens filmpjes van molotovcocktails bij een woning van een van de later aangehouden verdachten.

Het onderzoek is nog niet afgerond. De politie onderzoekt daarbij ook de brand in het gebouw van de tennisclub en een poging tot brandstichting bij het politiebureau in Winsum. Van de zes aangehouden verdachten hebben er twee (16 en 17 jaar) enkele dagen vastgezeten. Zij mochten van de rechter-commissaris naar huis nadat hun ouders in samenwerking met jeugdreclassering een plan van aanpak voor een goede begeleiding hadden gemaakt. Alle verdachten hebben hun aandeel bekend.
Provincie:
Tag(s):