woensdag, 9. juli 2008 - 20:02

Politie Meppel/Westerveld op de fiets

Meppel

Een Bike Patrol bestaat uit politiemensen die zijn opgeleid en uitgerust voor deze vorm van surveillance, ze rijden op speciaal uitgeruste ‘politie mountainbikes’ en dragen voor dit werk ontworpen kleding in herkenbare politie-uitvoering. Ze doen dit werk naast hun normale werkzaamheden, zo is één van de bikers in Meppel wijkagent.

Na twee jaar succesvolle inzet in Assen en omgeving krijgt politie Drenthe nu ook in Meppel en Westerveld een Bike Patrol. Vanaf vandaag gaan zeven speciaal daarvoor opgeleide politiemensen per mountainbike toezicht houden in winkel- en uitgaansgebieden en natuurterreinen.

Begin 2006 is in Assen gestart met een Bike Patrol van zeven politiemensen. Deze fietsende politiemensen werden ingezet voor toezicht en handhavingstaken in het centrum, overdag en in het weekend ook ’s nachts. Verder tijdens festiviteiten, evenementen en in recreatiegebieden. Deze inzet bleek zo succesvol dat dit inmiddels is uitgebreid naar 15 politiemensen die nu ook in plaatsen rondom Assen actief zijn.


Meppel is een plaats met veel bezoekers (horeca, vakantie, vaarrecreatie, markten, enz.) en bijv. ook een compact winkel- en uitgaansgebied. Westerveld op haar beurt heeft veel natuurgebieden. Mede daarom lenen deze gemeenten zich bij uitstek voor de inzet van een Bike Patrol. Eind vorig jaar is in de basiseenheid Meppel/Westerveld het initiatief genomen om een Bike Patrol te formeren. Na een selectie en het afronden van hun opleiding gaan op 10 juli - de eerste Donderdag Meppeldag – zeven politiemensen uit deze basiseenheid aan de slag. Mocht de inzet van dit team net zo succesvol zijn als in Assen dan wordt niet uitgesloten dat er in meer plaatsen in Zuid-West zo’n team komt.


De Bike Patrol gaat toezicht en handhavingtaken uitvoeren in winkelgebieden, op markten, braderieën en bij evenementen in Meppel en Westerveld. In de weekends zijn ze ook ’s nachts actief in het uitgaansgebied van Meppel. Natuurlijk worden ze ingezet tijdens de Donderdag Meppeldagen en verder in het hele werkgebeid voor projecten (overlast, toezicht hangjongeren, vuurwerk, milieu, enz.) en bijvoorbeeld visserijcontroles. In principe werken ze altijd met twee bikers tegelijk.


Grote voordelen van deze fietsende politiemensen zijn hun herkenbare aanwezigheid op plaatsen met veel publiek en dat ze gemakkelijk aanspreekbaar zijn voor de burgers. Ze zijn snel, wendbaar en kunnen op plaatsen komen waar dit met een politieauto of motor niet mogelijk is. Bij opstootjes kunnen ze door de aangeleerde technieken gemakkelijk mensen op een afstand houden en heel effectief aanhouden als dat nodig is.

De opleiding bestond uit zes dagen waarin is getraind op techniek en beheersing van de fiets en het met de fiets uitvoeren van verschillende aanhoudingsprocedures. Het zal duidelijk zijn dat de politiemensen moeten beschikken over een goede conditie. De opleiding vond plaats op het Politie Opleiding en Training Centrum (POTC) in Zuidlaren, in Groningen, in natuurgebieden rondom Nijverdal en natuurlijk in Meppel zelf. De opleiding is afgesloten met een examen.
Provincie:
Tag(s):