donderdag, 2. oktober 2008 - 21:53

Politie neemt ruim 5.000 hennepplanten in beslag

Rijswijk

Politie Haaglanden heeft dinsdagavond 30 september in de avonduren een hennepkwekerij opgerold. De kwekerij was gevestigd in een kassencomplex in het tuinbouwgebied Sion. In de kwekerij die achterin de kas was opgericht trof de politie ruim 5.000 volgroeide hennepplanmten aan.

De hennep was ‘verstopt’ tussen de rozen die kennelijk als dekmantel voor de illegale kwekerij fungeerde. Naast de aangetroffen planten constateerde de politie er eerder fase al henneptoppen waren geoogst. De recherche stelt een onderzoek naar deze eerdere oogsten. De poliltie hield een 56-jarige Rijswijker en een 46-jarige Hagenaar aan op verdenking van betrokkenheid bij de illegale teelt. De politie kwam de kwekerij op het spoor na verkregen informatie.
Alle hennepplanten werden vernietigd en de kwekerij werd ontmanteld. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

In de hennepaanpak werken de gemeente Rijswijk, politie Haaglanden, het Openbaar Ministerie, belastingdienst, uitkeringsinstanties, Enenco en de verschillende woningcorporaties samen aan de bestrijding van hennepkwekerijen. Na een melding of een vermoeden over een hennepkwekerij gaat de politie met de informatie aan de slag om te kijken of het daadwerkelijk om een hennepkwekerij gaat. De politie stelt bijvoorbeeld een buurtonderzoek in en er wordt uitgezocht wie de bewoner en eigenaar van het pand is. Als uit het onderzoek blijkt dat het inderdaad om een hennepkwekerij gaat dan worden afspraken gemaakt om het pand te ontruimen. Bij gevaar gebeurt dit direct. Is er geen direct gevaar, dan wordt een zogenoemde ‘henneptrein’ ingezet. De samenwerkingspartners ontruimen dan gezamenlijk als een trein een aantal panden op één dag. Dit spaart tijd en werkt efficiënt.
Provincie:
Tag(s):