vrijdag, 22. augustus 2008 - 13:24

Politie opent jacht op dieven en helers van verkeersborden

De politie gaat de diefstal en heling van verkeersborden, winkelwagentjes en vlaggen in Groningen aanpakken. De gemeente Groningen, supermarkten en andere bedrijven worden namelijk geregeld geconfronteerd met het verdwijnen van diverse goederen.

Vooral studenten vinden het ‘cool’ om verkeersborden als versiering in hun kamer te hebben. Zij kunnen tot 1 oktober verkeersborden en andere gestolen spullen inleveren.

Het project start vanaf 1 september. Vanaf die datum kunnen mensen een maand lang anoniem en zonder strafrechtelijke consequenties gestolen goederen inleveren op alle politiebureaus in de stad Groningen. De politie zal na 1 oktober, op grond van eigen waarnemingen en op basis van tips, optreden tegen bezitters van verkeersborden en andere illegale spullen. Er zullen diverse controles worden gehouden. De politie zal de controles uitvoeren op grond van eigen informatie en tips van andere burgers.

De gemeente Groningen leidt door de diefstal van verkeersborden aanzienlijke schade. Een normaal verkeersbord, bijvoorbeeld een stopbord of een geslotenverklaring, kost ongeveer 40 euro. Uiteraard kan door het wegnemen van het verkeersbord ook een gevaarlijke situatie ontstaan. Als bijvoorbeeld het bord van een geslotenverklaring wordt weggenomen, dan kan overduidelijk een verkeersgevaarlijke situatie ontstaan.

Het voorhanden hebben van een verkeersbord valt onder het strafbare feit heling. Dit kan een boete van minimaal 200 euro en een strafblad opleveren. Mensen die al jaren een verkeersbord in hun woning of kamer hebben hangen, zijn evengoed strafbaar. In het geval het verkeersbord zelf door de betreffende burger is weggenomen, is er sprake van diefstal.

Het project komt uit de koker van de studentencontactfunctionarissen. Zij en andere politieagenten hebben de afgelopen periode geconstateerd dat studenten graag verkeersborden en andere spullen in hun kamer hebben hangen. De afgelopen tijd werden al 45 verkeersborden uit vier studentenpanden gehaald. Het project wordt gecoördineerd door de studentenagenten.
Provincie:
Tag(s):