vrijdag, 22. augustus 2008 - 15:04

Politie pakt groep op na diefstallen van bromfietsen

Amsterdam

De politie van Amsterdam heeft vier mannen in de leeftijd van 16 tot 20 jaar aangehouden in verband met de diefstal van enkele tientallen bromfietsen, motoren en buitenboordmotoren.

Eén verdachte is nog voortvluchtig. Bij doorzoekingen in de woningen van de verdachten werden veel onderdelen, buitenboordmotoren en een rubberboot aangetroffen.

De politie kreeg in Amsterdam-Noord al langere tijd overlast meldingen van jeugd op bromfietsen en crossmotoren die zich bedreigend en intimideren gedroegen. Ook vanuit de aangrenzende politieregio Zaanstad-Waterland kreeg het team aan de Waddenweg signalen dat de jongeren daar actief waren.

Op 3 augustus werden vermoedens van het plegen van diefstallen door de groep bewaarheid toen een meisje bijna van haar bromfiets werd beroofd. Op 4 augustus werden twee van de jonge mannen op heterdaad aangehouden met een gestolen bromfiets. Daarna volgden meer aanhoudingen en deed de politie op 12 augustus enkele doorzoekingen in woningen.

Bij de doorzoekingen werden veel bromfietsonderdelen teruggevonden, waaronder motorblokken, wielen, uitlaten en kunststof kappen. Agenten vonden daarnaast enkele buitenboordmotoren en een rubberboot terug.

Uit het onderzoek en uit verklaringen is gebleken dat de verdachten het veelal op bepaalde merken bromfietsen en onderdelen hadden voorzien. Vaak werden diefstallen op bestelling gepleegd en werd ingebroken in schuurtjes en bergingen. De onderdelen werden verkocht en soms ook gedumpt in het water. Andere onderdelen monteerden de verdachten aan hun eigen vervoermiddel om meer snelheid of aanzien te verkrijgen.

De verdachten hebben al een flink aantal zaken bekend en het onderzoek gaat, in samenwerking met de politie Zaanstreek-Waterland, nog even door. De jonge mannen, van wie er nog drie vastzitten, opereerden in wisselende samenstelling en konden eerst ongehinderd hun gang gaan. De vermoedens van diefstal waren namelijk niet direct te bewijzen. De politie had vooral te weinig concrete meldingen vermoedelijke uit angst voor het intimiderende gedrag van de groep, aldus een woordvoerder van de politie

De politie roept op mensen aangiften te komen doen. De politie laat weten dat burgers niet 'bang te zijn voor represailles van verdachten."
Provincie:
Tag(s):