dinsdag, 5. februari 2008 - 10:54

Politie pakt Leidse ‘patser’ op

Leiden

De politie heeft maandagmiddag 4 februari bij een 29 jarige man uit Leiden een zwarte BMW 530D in beslag genomen. De man is op verdenking van het ‘witwassen van crimineel vermogen’ aangehouden. Hij is voor het onderzoek ingesloten.

De inbeslagneming en de aanhouding is een gevolg van een bredere aanpak van politie en justitie om vermogen dat niet anders dan afkomstig kan zijn van een strafbaar feit af te nemen. Deze aanpak moet criminaliteit ontmoedigen. Het behalen van financieel voordeel is vaak de belangrijkste drijfveer daarvoor.

De politie had informatie dat de man zou rijden in een dure ‘patserauto’. Iets wat niet lijkt te passen bij zijn leeftijd en zijn omstandigheden. Het vermoeden bestaat dat de auto verkregen is door het witwassen van crimineel vermogen. De recherche heeft in overeenstemming met justitie besloten een nader onderzoek in te stellen. Dit nadere onderzoek heeft ertoe geleid dat de auto in beslag is genomen en de verdachte is aangehouden.

Het is de politie ernst met de aanpak van deze ‘patsers’. Vaak zijn het jongeren die in een dure auto willen rijden en daarvoor op het criminele pad gaan. Dit moet worden voorkomen. Als iemand onverklaarbaar vermogen heeft dat gezien zijn leeftijd, achtergrond of leefomstandigheden een twijfelachtige herkomst lijkt te hebben, stelt de politie een onderzoek in en er wordt, als de verdenking voldoende sterk is, niet geaarzeld die goederen in beslag te nemen. Informatie over mogelijke ‘patsers’ krijgt de politie van agenten maar ook van burgers.

Op grond van het witwas artikel (420bis) van het Wetboek van Strafrecht is het afnemen van crimineel vermogen eenvoudiger geworden, omdat (in tegenstelling tot artikel 416 Wetboek van strafrecht, heling) het verkregen vermogen niet afkomstig hoeft te zijn van een strafbaar feit dat door een ander dan verdachte zelf is gepleegd. Voor witwassen is voldoende dat vast staat dat het crimineel verkregen vermogen betreft.
Provincie:
Tag(s):