woensdag, 20. augustus 2008 - 21:28

Politie Rotterdam zoekt verbintenis met Kaapverdië

Rotterdam

Een delegatie van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft in juli 6 dagen Kaapverdië bezocht. Doel van het bezoek was om verbintenis te zoeken met de kaapverdiaanse politie en justitie. Volgens korps-chef Aad Meijboom was de delegatie getroffen door de gastvrijheid, de natuur en de interesse in het bezoek van de delegatie. Dit heeft hij woensdag 20 augustus in een persconferentie bekendgemaakt.

In het vliegtuig naar Kaapverdië vloog toevallig ook de president mee en hij maakte speciaal voor de Rotterdamse delegatie tijd op de luchthaven vrij om met hen te spreken.

Uit gesprekken met de Kaapverdiaanse justitie en politie komt naar voren dat men professioneel bezig is om bestaande wetten aan te passen of nieuwe wetten te maken waarbij naar het Nederlandse model wordt gekeken.

De problemen in Kaapverdië zijn op een aantal gebieden te vergelijken met die in Rotterdam. Door de strategische ligging is Kaapverdië interessant als transit land voor drugs, net zoals Rotterdam dat is door de havens.

Hoofdofficier van Justitie Henk Korvinus sprak daarnaast over de samenwerking om de jeugdcriminialiteit aan te pakken. Groot belang wordt ook gehecht aan het stimuleren van het toerisme maar daarbij moet wel gekeken worden waar het geld vandaan komt zodat witwaspraktijken tegen worden gegaan.

De Hoofdofficier gaf nog aan dat ondanks dat er geen verdrag is tussen Nederland en Kaapverdië, er professioneel wordt samengewerkt en zo recentelijk een aantal zaken succesvol zijn afgerond. Eind van het jaar komt er een tegenbezoek waarbij een delegatie uit Kaapverdië Rotterdam zal bezoeken.
Provincie:
Tag(s):