zondag, 23. november 2008 - 21:33

Politie stuurt trein met Groningers terug

De politie heeft zondagmiddag rond 12.15 uur rondom het NS-station aan de Spoorlaan een groep van 37 Groningers aangehouden die van plan waren de voetbalwedstrijd Willem II - FC Groningen te bezoeken.

Op basis van een noodbevel van burgemeester Vreeman werden 36 van hen gearresteerd. Een meegereisde man werd aangehouden, omdat hij een politiefunctonaris mishandelde. De autoriteiten hadden informatie dat de groep de orde in Tilburg wilde gaan verstoren.

De groep kwam tegen 11.45 uur samen met nog circa 115 Groningers met de trein in Tilburg aan. De politie had zondagmorgen informatie ontvangen dat de inzittenden van plan waren de orde te gaan verstoren in Tilburg. Bovendien had het merendeel geen kaartje voor de voetbalwedstrijd. Hoewel in de trein duidelijk was gemaakt aan het totale gezelsschap dat ze niet welkom waren en de treindeuren gesloten moesten blijven, zag een deel toch kans de trein te verlaten en via het spoor te vluchten.

Door snel ingrijpen van de politie werden zij omsingeld en aangehouden in de Lochtstraat. De groep werd overgebracht naar het bureau; de trein met overgebleven Groningers vertrok rond 13.15 uur terug naar het noorden.

Na de wedstrijd heeft de politie rondom het stadion aan de Goirleseweg nog drie aanhangers van Willem II aangehouden. Een man gooide met stenen naar een hondengeleider en werd vervolgens door de hond gebeten. Hij moest naar het ziekenhuis. Twee anderen werden aangehouden wegens belediging van een agent en openbare schennis.

Bij een groep FC-Groningen-supporters die de wedstrijd bezocht, circa 270 mensen, deden zich geen ongeregeldheden voor. Zij hadden allen een kaartje en kwamen met de bus en de auto. Een groepje van circa 50 Groningers dat vanuit de binnenstad zondagmiddag naar het stadion trok en voor wie het noodbevel niet bedoeld was, werd door agenten begeleid. Op het afsteken van wat vuurwerk na, bleef het ook daar rustig, aldus de politie.
Provincie:
Tag(s):