vrijdag, 14. november 2008 - 13:37

Politie test electronische hennep-ruiker

Den Haag

De politie gaat bij wijze van proef de komende weken een nieuw apparaat testen dat hennepkwekerijen kan ruiken. Als de testen slagen zal de ‘cannasniffer’ in heel Nederland worden ingezet in de strijd tegen illegale hennepkwekers, meldt de politie Haaglanden vrijdag.

De cannasniffer registreert geuren en wordt de komende periode getraind in het herkennen van de specifieke lucht die hennep verspreidt. Het apparaat registreert elke geur, maar weet alleen nog niet wanneer sprake is van hennep.

De politie gaat daarom de cannasniffer mee te nemen naar hennepkwekerijen. Het apparaat registreert de lucht in een kwekerij en kan vervolgens zo worden ingesteld dat hij een signaal geeft wanneer die geur opnieuw wordt gesignaleerd.

Als de training succesvol verloopt, kan het apparaat na de trainingsfase worden ingezet als hulpmiddel bij de opsporing van hennepkwekerijen. Door een slangetje aan de cannasniffer door bijvoorbeeld een brievenbus of ventilatieluikje naar binnen te steken, pikt deze in een pand aanwezige geuren op. Wanneer het apparaat een henneplucht detecteert, kan dat aanleiding zijn de woning of schuur te doorzoeken.
Provincie:
Tag(s):