zondag, 27. juli 2008 - 9:17

Politie tevreden over verloop zomercarnaval

Rotterdam

Het zomercarnaval 2008 op vrijdag en zaterdag in het centrum van Rotterdam is feestelijk en rustig verlopen. Dit heeft de politie zondag laten weten. De maatregelen die door de politie en de organisatie van het evenement zijn genomen, lijken goed te hebben uitgewerkt.

’Antilliaanse’ politieauto
Zaterdag overdag trok de grootste tropische carnavalsoptocht van Nederland door het centrum van Rotterdam. Er heerste een gezellige sfeer in de stad met uiteenlopend aangeklede feestgangers. In de parade reed ook een politieauto mee in de kleuren van de Antilliaanse politie.

Ambulancemedewerkers behandelen 59 feestvierders
De warmte tijdens het evenement heeft niet tot grote problemen geleid. Enkele mensen zochten verkoeling en zaten met hun voeten in de Hofpleinfontein.

Wel zijn bij de verschillende opgestelde EHBO-posten 173 mensen behandeld. Zij hadden last van warmte, schaafwonden, blaren en iemand met een wespensteek. Ook via de diverse ambulances zijn 59 feestvierders geholpen; 33 konden ter plekke worden behandeld en 26 zijn overgebracht naar diverse ziekenhuizen.

Diverse acties waaronder preventief fouilleren
Op de vrijdagavond, rondom de Battle of Drums, heeft de politie 6 aanhoudingen verricht. Twee van hen zijn aangehouden voor openbare dronkenschap, twee van hen voor het bij zich hebben van verdovende middelen, één van hen had zich schuldig gemaakt aan belediging van politiemensen; hij kreeg door Justitie een bekeuring opgelegd van 400 euro.

Vuurwapen bij fouilleeractie
Er is tijdens een actie preventief fouilleren door de Regionale Ondersteuningsgroep (ROG) in de nacht van vrijdag op zaterdag tenslotte ook nog een 26-jarige Amsterdammer aangehouden voor wapenbezit. De man moest rond één uur 's nachts op het Stadhuisplein meewerken aan de actie preventief fouilleren.

De man rende echter weg, waarna direct de achtervolging werd ingezet. Op de Aert van Nesstraat werd de Amsterdammer aangehouden. Hij bleek in het bezit te zijn van een vuurwapen. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Ook op zaterdag hebben agenten acties preventief fouilleren uitgevoerd, deze acties hebben 9 arrestanten opgeleverd voor het bezit van onder meer messen en een boksbeugel.

Totaal aantal arrestanten
In totaal zijn gedurende de zaterdag 49 arrestanten gemaakt. Deze aanhoudingen zijn gemaakt voor onder meer: bezit harddrugs, winkeldiefstal, belediging, geen identificatie bij zich hebben, wildplassen en mishandeling. De arrestanten zijn overgebracht naar een politiebureau waar ze werden ingesloten voor nader onderzoek.

Op onder meer het Stadhuisplein heeft de politie enkele keren ingegrepen bij kleine vechtpartijtjes tussen feestgangers; snelle interventie heeft ervoor gezorgd dat dit in de kiem kon worden gesmoord.

Aanhouding na herkenning
In de loop van de zaterdagmiddag is door een politiemedewerker een bezoeker gezien die internationaal gezocht wordt. Hij staat in Curaçao gesignaleerd voor onder meer drugshandel. Hij is in de Hartmanstraat omsingeld door politiemensen en aangehouden. De 40-jarige man is overgebracht naar een politiebureau voor nader onderzoek.

Goede doorgang
Bij de politie zijn geen meldingen binnengekomen van verkeersopstoppingen in de omgeving. Het lijkt erop dat bezoekers gehoor hebben gegeven aan de oproep om met het openbaar vervoer te komen.
Provincie:
Tag(s):