maandag, 24. november 2008 - 13:38

Politie vergroot pakkans handelaren in illegaal vuurwerk

Leiderdorp

Het politiekorps Hollands Midden zet dit jaar in op het verhogen van de pakkans van handelaren in illegaal vuurwerk. ‘De handel in illegaal vuurwerk is een misdrijf’, meldt de politie maandag 24 november.

Een speciaal daarvoor op de been gebracht vuurwerkteam is aan de slag gegaan om handelaren op te sporen en illegale circuits bloot te leggen. Die aanpak moet er toe leiden dat er tijdens de jaarwisseling minder zwaar en gevaarlijk vuurwerk wordt afgestoken.

De politie verwacht succes te hebben met deze aanpak. Tipgevers kunnen de politie daarbij helpen. Ze worden gevraagd te bellen naar de plaatselijke politie via 0900-8844 of naar MeldMisdaadAnoniem 0800-7000.

Stevige aanpak
Het vuurwerkteam is er alles aan gelegen dat er tijdens de komende jaarwisseling zo min mogelijk zwaar en gevaarlijk vuurwerk wordt afgestoken. Veilig vuurwerk bestaat niet, maar bij het gebruik van illegaal vuurwerk is er meer kans op slachtoffers en materiële schade. Ook hulpverleners staan daar de laatste jaren te veel aan bloot. Reden te meer voor een stevige aanpak van deze op geld beluste handelaren.

Onderzoek
Ieder signaal over handel, vervoer of opslag van zwaar of illegaal vuurwerk, wordt direct door het vuurwerkteam onderzocht. Bij concrete aanwijzingen doorzoekt de politie bergplaatsen, houdt handelaren aan en draagt ze aan bij het openbaar ministerie. Het (illegale)vuurwerk neemt de politie onmiddellijk in beslag. Tips over opslag, vervoer en handel, helpen bij die opsporing.

Deze aanpak leidde al tot succes. Zo ontdekte de politie dinsdag 18 november in een woning in Alphen aan den Rijn 260 kilo illegaal en legaal vuurwerk. De 19 jarige aangehouden Alphenaar werd vrijdag 21 november voorgeleid bij de rechter-commissaris.

In Rijnsburg nam de politie woensdag 19 november vier dozen met illegaal vuurwerk in beslag na een tip. Een 24 jarige Rijnsburger werd aangehouden.

Het vuurwerkteam
Het vuurwerkteam houdt zich bezig met het opsporen, aanhouden en voorgeleiden van handelaars in illegaal vuurwerk maar ook op personen die (staaf)bommen of andere zelfgemaakte explosieven in bezit hebben, maken of leveren. Het team bestaat uit rechercheurs en werkt vanuit het politiebureau aan de Piet Heinlaan in Katwijk.

De aanpak van de overlast door het vroegtijdig afsteken van vuurwerk, wordt gedaan door de politieteams en het regionale milieuhandhavingsteam.
Provincie:
Tag(s):