zaterdag, 5. april 2008 - 11:27

Politie waarschuwt voor het uitgraven van bunkers

Den Haag

De politie waarschuwt voor de gevaren van het uitgraven naar bunkers in de duinen. Aanleiding is een ernstig ongeval waarbij een 16-jarige jongen uit Den Haag bedolven werd door een groot blok beton en gewond raakte aan zijn rug.

Het slachtoffer was zaterdag 29 maart samen met paar vrienden op een heuvel bij een bunker aan het graven in het Westduinpark toen een betonblok van de bunker losraakte en op zijn rug viel. Zijn vrienden wisten hem onder het betonblok uit te trekken en belden een ambulance. Het slachtoffer werd met rugletsel vervoerd naar een ziekenhuis. Hij brak enkele rugwervels en moet langdurig een corset dragen.

De jongens waren bij het Savorin Lohmanpad de duinen ingegaan en over het prikkeldraad heen geklommen om daar naar bunkers te graven.
De politie heeft de afgelopen weken meerdere malen groepjes jongeren betrapt in het duingebied op zoek naar bunkers, vermoedelijk om in rond te hangen. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar ook strafbaar. In een bunker troffen agenten vier jongens aan die verklaarden bunkers op te knappen om ze vervolgens af te sluiten.

In hun zoektocht naar een plekje, hebben jongeren ook zogenaamde vleermuisbunkers opengebroken. Hierdoor is de winterslaap van de aanwezige vleermuizen verstoord. Dit kan leiden tot de dood van deze beschermde dieren.

De politie wil het rondhangen in de duinen tegengaan en surveilleert daarom samen met de boswachter en het handhavingsteam van de gemeente Den Haag vaker in het Westduinpark. Het Westduingebied is een beschermd Flora en Fauna gebied. Personen die zich buiten de paden bevinden, krijgen een proces-verbaal.
Provincie:
Tag(s):