maandag, 29. december 2008 - 12:58

Politie zet SMS-Alert landelijk 116 keer succesvol in

Tilburg

De Nederlandse politie heeft het waarschuwingssysteem SMS-Alert dit jaar landelijk 116 keer succesvol ingezet. Niet alle inzetten zijn echter direct meetbaar. Zo worden ook regelmatig preventieberichten verstuurd. Dit heeft de politie van Midden en West-Brabant MW-Brabant maandag 29 december bekendgemaakt

In MW-Brabant werd SMS-Alert 124 keer ingezet waarvan 21 berichten direct succesvol waren te noemen. Het middel werd in deze regio vooral ingezet om vermiste personen (69 inzetten) terug te vinden of om de deelnemers te betrekken bij het oplossen van misdrijven (36 inzetten).

Ook werden er 4 preventieberichten verstuurd. Er doen inmiddels 12 politiekorpsen mee aan SMS-Alert met gezamenlijk circa 266.000 deelnemers.

Landelijk
SMS-Alert draait momenteel in 12 politiekorpsen. Dit zijn naast MW-Brabant ook Brabant Noord, Gelderland Zuid, Haaglanden, Amsterdam-Amstelland, KLPD, Brabant Zuid Oost, Zuid Holland Zuid, Flevoland, Rotterdam Rijnmond, Gelderland Noord Oost en Limburg Noord. De wijze waarop het middel wordt ingezet varieert. De korpsen melden dat zij gezamenlijk circa 116 succesvolle inzetten hadden. SMS-Alert werd landelijk circa 600 keer ingezet.

Er zijn inmiddels landelijk circa 266.000 deelnemers. In Boxtel werd dankzij SMS-Alert een overvaller aangehouden. In Liempde werd een inbreker op heterdaad gearresteerd. In Grave kon dankzij het project een ontvluchte gevangene weer worden aangehouden.

In Veghel verloor een hartpatiënt medicijnen. Na een SMS-Alert zag een deelnemer het doosje op straat liggen, ze raapte het op en gaf het af bij de politie. Ook werd een vermiste Amerikaanse jongen in Veghel dankzij het waarschuwingssysteem weer gevonden. In Almere werd SMS-Alert regelmatig als preventiebericht ingezet in verband met de vele overvallen aldaar.

Bijna 80.000 deelnemers in MW-Brabant
SMS-Alert heeft in de regio Midden en West Brabant circa 80.000 deelnemers. Het werd in het politiedistrict Tilburg in 2004 door wijkagent Ad Koemans ontwikkeld. Dit jaar kreeg het project de Mr. Gonsalvesprijs.

Inzetten MW-Brabant
Het middel SMS Alert werd in 2008 in MW-Brabant maar liefst 124 keer ingezet. Nog steeds wordt het waarschuwingssysteem veel ingezet bij vermissingen.
Maar ook bij het oplossen van ernstige misdrijven wordt steeds vaker gebruik gemaakt van SMS-Alert om snel buurtbewoners te informeren bijvoorbeeld kort na een overval of een beroving.

Voor opsporingsdoeleinden zijn er 40 inzetten geweest. Daarnaast zijn er vier preventieberichten en vier specifieke getuigenoproepen gestuurd. Er waren 21 berichten direct succesvol te noemen. Dankzij de SMS-Alerts werden onder meer vermiste kinderen terug gevonden.

Groepen MW-Brabant
Het aantal groepen dat gebruik maakt van SMS-Alert staat inmiddels op 13. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de winkeliers uit de Besterd in Tilburg, de Tilburgse horeca en kermisexploitanten en winkeliers in Udenhout. De politie verwacht dat het aantal groepen komend jaar verder uitbreidt.

Winkeliers krijgen dan bijvoorbeeld een SMS-bericht als er bij een collega een winkeldief of zakkenroller gesignaleerd is. Ook wanneer er bijvoorbeeld vals geld wordt aangeboden, kan snel via SMS-Alert gealarmeerd worden.

SMS-Alert
Met het project SMS-Alert is de politie in staat deelnemers per sms-bericht te informeren over allerlei actuele zaken die met veiligheid in de wijk te maken hebben. De politie verstrekt via een sms-bericht informatie over bijvoorbeeld een zoekgeraakt kind of woninginbreker die in de buurt is gesignaleerd. De bewoners van dat gebied worden aangemoedigd de politie te bellen als ze iets zien dat verband heeft met de melding.

Het is niet de bedoeling dat de wijkbewoners zelf actief de straat opgaan om bijvoorbeeld inbrekers aan te houden. Na afloop van de melding wordt ook altijd een SMS-bericht verzonden dat de hulp niet meer nodig is.
Provincie:
Tag(s):