woensdag, 26. november 2008 - 22:15

Politiegeweld op Korenmarkt was rechtmatig en proportioneel

Arnhem

Het Bureau Veiligheid en Integriteit van de politie Gelderland-Midden heeft het onderzoek naar het politiegeweld op de Korenmarkt op 23 februari 2008 afgerond. Het Openbaar Ministerie heeft geconcludeerd dat het toegepaste geweld proportioneel en rechtmatig was.

Het OM acht de klacht van drie mannen uit Castricum dan ook ongegrond en ziet geen reden voor strafvervolging van de politieambtenaren. Ook de korpsleiding heeft besloten dat de onderzoeksresultaten geen disciplinaire gevolgen voor de agenten zal hebben.

Drie mannen uit Castricum deden hun beklag nadat zij op zaterdagavond 23 februari waren aangehouden op de Korenmarkt in Arnhem. De drie mannen maakten onderdeel uit van een groep die uit een café aan de Korenmarkt was gezet. Buiten op het plein wachten een aantal politieagenten op versterking in verband met een melding van dreigend geweld door een groep Feijenoordsupporters in een ander café. De politie vorderde de groep uit Castricum meerdere keren om door te lopen en de Korenmarkt te verlaten in verband met de dreigende openbare orde verstoring. Toen de groep daar niet aan voldeed werd de vordering kracht bij gezet met een paar keer duwen, waarbij één van de mannen viel. Toen de betrokkenen opnieuw niet voldeden aan de vordering van de politie om te vertrekken en men zich provocerend opstelde, werd overgegaan tot aanhouding.

Bij de aanhouding hebben twee mannen een klap geïncasseerd van de politie. De derde man zou zich beledigend hebben uitgelaten tegen de agenten en werd ook aangehouden.

Bureau Veiligheid en Integriteit heeft het gebeuren uitgebreid onderzocht. Het arbeidsintensieve onderzoek leidde tot een dik proces-verbaal. Zo zijn de betrokken agenten en portiers als getuigen gehoord. En ook is met de klagers gesproken over de situatie. Daarnaast zijn alle beschikbare camerabeelden van de veiligheidscamera’s en van een mobiele telefoon grondig geanalyseerd. Zo kon nauwkeurig gereconstrueerd worden wat er precies is gebeurd.

De klagers hebben aan de regionale klachtencoördinator laten weten dat zij hun klacht intrekken. Hiermee is de klachtenprocedure beëindigd. De drie zijn door het Openbaar Ministerie gedagvaard voor een zitting van de Politierechter te Arnhem op 18 december 2008.

De politie stelt alles in het werk om het uitgaanscentrum veilig en gezellig te houden. Steeds vaker krijgen de agenten die horecadiensten draaien te maken met personen die vaak door overmatig drank- en/of drugsgebruik zich vervelend en soms agressief gedragen tegen ander publiek of soms ook tegen de politie.

In dit geval kregen de klagers in een tv-programma van SBS6 de gelegenheid om hun beklag te doen over het optreden van de politie. Na het onderzoek blijkt dat de agenten hierdoor onterecht werden bekritiseerd.
Provincie:
Tag(s):