dinsdag, 25. november 2008 - 9:58

Pontonbrug over de IJssel

Genisten van 101 Gevechtssteunbrigade van de Koninklijke Landmacht bouwen donderdag 27 november een tijdelijke pontonbrug over de IJssel tussen Bronkhorst en Brummen.

Andere oefenende eenheden van de landmacht zullen vervolgens over de pontons de IJssel oversteken. Het gebeurt niet vaak dat de genisten de kans krijgen om een drukbevaren en brede rivier als de IJssel te trotseren.

De genisten bouwen vaker bruggen, maar het daadwerkelijk oversteken van een grote rivier als de IJssel komt niet vaak voor. De reden hiervoor is dat de pontonbrug het scheepvaartverkeer over de IJssel tijdelijk onmogelijk maakt. De IJssel is donderdag van negen tot elf afgesloten door de pontonbrug.

Naast het leggen van de brug trainen ook andere eenheden mee om het scala aan procedures bij een dergelijke rivieroversteek te beoefenen. Omdat dergelijke militaire bruggen in operationele omstandigheden slechts tijdelijk in gebruik zijn is het van belang om in korte tijd zo veel als mogelijk eenheden de brug te laten oversteken.
Provincie:
Tag(s):