zaterdag, 5. april 2008 - 14:30

Pool Robert Kubica op pole position in Bahrein

Ferrari-coureur Felipe Massa liet zich vandaag verrassen door de snelheid van de Poolse coureur Robert Kubica. Hij pakte voor het eerst een pole position voor het team van BMW Sauber en het land Polen.

Nadat vanochtend in de derde vrije training Nico Rosberg in zijn Williams de snelste was geweest, was het nu de beurt aan Robert Kubica. De Pool staat voor het eerst op pole position na een redelijke saaie kwalificatie waar het hoogtepunt de spin van Sato was. Kubica pakte tevens voor het team van BMW Sauber de eerste officiële eerste startplaats. Felipe Massa zal morgen vanaf de tweede plaats starten, achter hem starten Hamilton en Raikkonen. De teamgenoot van Kubica, Heidfeld start morgen de Grand Prix van Bahrein vanaf een zesde positie.

Met een luchttemperatuur van 28 graden Celsius en een baantemperatuur van 45 graden Celsius gaat het spektakel in het Midden-Oosten van start. De eerste kwalificatiesessie wordt geopend door Nelson Piquet Jr. Vettel en het team van Super Aguri volgen kort daarna het voorbeeld van de Braziliaan. Hij zet als eerste een redelijke tijd neer, maar deze wordt meteen verbeterd door Rosberg. Toyota-coureur Trulli is nog sneller dan de Williams-coureur en zet de snelste tijd op een 1:33.886. Als Hamilton voor het eerst op de baan komt, duikt de McLaren-coureur meteen onder de snelste tijd van de Italiaan.

Met nog tien minuten te gaan in de eerste kwalificatiesessie zijn alle coureurs op de baan en zijn Raikkonen en beide BMW Sauber-coureurs nog op zoek naar een eerste snelle ronde. Alonso klimt met een snelle ronde van een gevaarlijke twaalfde, naar de derde plaats. Bij het opkomen van het rechte stuk spint Sato, hij breekt de ophanging van zijn Super Aguri. Ferrari-rijder Massa is ondertussen zeer goed onderweg. De Braziliaan lijkt te gaan voor een pole position in Bahrein.

Als er nog maar vijf minuten te gaan zijn Vettel, Coulthard, Sutil, Davidson, Sato en Fisichella in de gevarenzone. Gezien de voorgaande kwalificaties moeten Coulthard en Vettel hier mogelijk uit zien te komen. Dan wordt de rode vlag gezwaaid. Oorzaak is de positie van de gecrashte bolide van Sato. Om 13.20 uur wordt de baan vrijgegeven en duurt het ruim een halve minuut voordat de eerste de baan op gaat. Het is Scuderia Toro Rosso-rijder Vettel die zich als eerste veilig wil rijden. Rosberg en Coulthard volgen. De jonge Duitser rijdt zich naar de twaalfde tijd, maar de vlag is inmiddels gevallen. Veel coureurs kunnen nog een snelle ronde rijden. Bourdais gaat naar negen. Glock duikt naar een vierde positie, hij lijkt veilig. Teamgenoot Trulli doet het nog beter en gaat naar de tweede plaats. Beide Force India-rijders halen het ook niet. Officiële uitvallers van de eerste kwalificatiesessie zijn Coulthard, Fisischella, Vettel, Sutil, Davidson en de gespinde Sato. Opvallend is de sterke tijd van Button op de vijfde plaats.

De tweede kwalificatiesessie gaat verder met de volledige teams van Ferrari, McLaren, BMW Sauber, Toyota, Honda en Renault. Ook Bourdais en Webber doen nog mee om een plaats in de top tien. Inmiddels is de sessie ruim drie minuten aan de gang en is er nog steeds niemand op de baan gesignaleerd. Piquet Jr. is wederom de eerste die naar buiten rijdt. Raikkonen komt ook naar buiten, de Fin kiest voor de zachtere band. Voorlopig lijken de Toyota’s bijzonder snel, maar de Japanse bolides komen absoluut niet in de buurt van de tijd van de ontketende en op revanche berustende Massa. Ook het team van McLaren doet voorin goed mee met de snelste tijden. Kubica laat zich met nog maximaal drie snelle ronden te gaan ook vooraan zijn. De Pool gaat naar de derde plaats.

Hamilton heeft er vertrouwen in, met nog drie minuten te gaan stapt de Brit uit. Nakajima, Bourdais, Piquet, Button, Webber en Alonso staan in de gevarenzone. Het team van Renault, Heidfeld en Bourdais samen met Kubica, team Honda en het team van Williams doen nog een laatste poging om zich in de top tien te nestelen. De vlag valt, Bourdais is de eerste afvaller. Glock gaat naar de negende plaats maar lijkt zich daarmee niet veilig te rijden. Nakajima, Webber, Piquet Jr., Barrichello en Glock redden het ook niet.

De laatste kwalificatiesessie en dus het gevecht om pole position gaat tussen de teams van Ferrari, McLaren, BMW Sauber, de Honda-coureur Button, Trulli en Renault-rijder Alonso. Tien spannende minuten resteren voor Massa, die favoriet lijkt voor de pole position in het warme Bahrein gezien voorgaande prestaties op dit circuit. Ietwat tegenvallend is de tijd van Hamilton, die tot nu toe niet sneller was dan een 1:31.922 ten opzichte van een 1:31.188 van Massa. Engelsman Button opent het spel om de pole position.

Alleen Raikkonen en Alonso staan nog binnen als er nog acht minuten geracet kan worden. Veel coureurs rijden nu op de harde band wat benzine weg uit hun bolides en doen in de laatste drie minuten een ultieme poging voor pole position. Kubica laat zich zien met een 1:33.350 op de harde band. Massa verbetert de tijd kort daarna. Als er nog drieënhalve minuut te rijden zijn komt Hamilton als eerste naar binnen voor een korte pitstop, Raikkonen en Heidfeld volgen snel.

De tien minuten kwalificeren zijn ten einde en de vlag valt, Hamilton is sneller onderweg dan voorlopige polesitter Massa. Als hij over de finishlijn komt is de McLaren-coureur voorlopig de snelste. Kubica pakt de snelste tijd met een 1.33.096, Raikkonen haalt het niet om die tijd te verslaan. Massa is de enige coureur die nog een poging kan wagen, maar hij laat het totaal liggen in de middelste sector. De Brazilaan maakt een fout door te lang op de kerbstones te blijven hangen. Het kost hem kostbare seconden. Robert Kubica is de aller-snelste en pakt voor het eerst in de historie als Poolse coureur een pole position. Massa, Hamilton en Raikkonen starten achter de Pool. Alonso sluit achter Button, Rosberg en Trulli de top tien af.

Morgen start de race om 13.30 uur Nederlandse tijd.
Categorie:
Tag(s):