dinsdag, 29. juli 2008 - 12:16

Pools echtpaar verdacht van groot aantal auto inbraken

Friesland

De politie heeft met de aanhouding van twee Polen naar verwachtingen ruim honderd auto-inbraken in Noordoost Friesland opgelost. Het gaat om een 26-jarige man uit Gdansk en zijn 28-jarige echtgenote.

Eind mei kreeg de politie een melding dat twee personen zich verdacht gedroegen op de Aalsumerpoort in Dokkum. De politie stelde ter plaatse een onderzoek in, maar kon geen strafbaar feit ontdekken. Wel werden de gegevens van het tweetal en van hun opvallend gekleurde auto genoteerd.

Later werden meerdere auto-inbraken ontdekt, waarbij door getuigen telkens een soortgelijke auto of soortgelijke signalementen werden gegevens. Op basis daarvan werden de twee verdachten op 24 juni aangehouden op de A7 in Groningen richting Duitse grens. Ze waren op dat moment vermoedelijk op weg naar Polen.

In de auto werden autoradio’s en navigatieapparatuur aangetroffen die afkomstig waren van auto-inbraken in de nacht van 22 op 23 juni in diverse plaatsen in Dongeradeel. Tevens werd een halve kilo wiet in de auto aangetroffen. Vanaf voorjaar 2008 is een explosieve stijging te zien van het aantal auto-inbraken in Dokkum en omgeving.

Ook in de jaren daarvoor was dit een terugkerend probleem. Gezien de werkwijze, het op dezelfde manier inslaan of indrukken van een portierruit, vermoedt de politie dat de verdachten verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de auto-inbraken in deze hoek van Fryslân in de laatste jaren. Het gaat daarbij om zo’n 160 zaken.

Naast de in de auto aangetroffen goederen zijn vrijwel geen gestolen goederen teruggevonden. De radio’s en navigatieapparatuur zijn vrijwel zeker in Polen verkocht en in een enkel geval voor eigen gebruik geïnstalleerd. De verdachten zijn in verzekering gesteld en door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Ze zitten nog steeds vast.
Provincie:
Tag(s):