zondag, 29. juni 2008 - 21:58

Poppenspel vertelt oorlogsverhaal voor jonge kinderen

Westerbork

In de vakantieperiodes komen jaarlijks duizenden ‘bezoekertjes’ in de leeftijd vanaf 6 jaar met hun ouders naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ze zijn dan wel in ‘Westerbork’ maar kan een bezoek voor hen, ondanks hun leeftijd, ook betekenisvol zijn? Zijn er daarvoor overdrachtsmiddelen? Mogen we hen wel confronteren met oorlog en vervolging?

Ja, het kan en mag. De essentie van een bezoek aan het Herinneringscentrum is niet het vergaren van feiten en weetjes of van een confrontatie met gruwelijkheden, maar is jezelf leren kennen. En dat is van alle leeftijden. Met de figurentheatervoorstelling Over-leven kiest het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het overdragen van ‘de oorlog’ voor een unieke aanpak die tot op heden nergens in de wereld is gedaan. Uniek in de vorm maar vooral ook in de doelgroep: jonge kinderen. Deze zomer zal gedurende drie dagen in de week tweemaal per dag de voorstelling in het Herinneringscentrum te zien zijn.

Theatermaker en poppenspeler Ennadien Blink maakte in opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de figurentheatervoorstelling Over-leven, bedoeld voor jonge kinderen, maar even geschikt voor hun ouders. Het is een verhaal dat met verbeelding, muziek en poëzie het bezoek een betekenisvolle ervaring laat zijn. De voorstelling gaat over het jongetje Alex dat wacht op zijn vader. Die heeft beloofd dat hij weer terug zal komen. Het verhaal van Alex en zijn muis is spannend en ontroerend met een verrassende afloop.

In de woorden van Ennadien Blink: “Het verhaal moet vooral positief zijn. Dat klinkt misschien een beetje vreemd als je het over de oorlog hebt, maar toch. Er was èn er is een leven na de oorlog, hoe pijnlijk ook. Alex maakt allerlei zaken mee, die kinderen van nu ook aanspreken. Dat is eigenlijk wat ik wil: dat na de voorstelling de kinderen weggaan met een gevoel van blijdschap, maar dat ze uiteindelijk ook een boodschap mee hebben gekregen waar later op school en thuis weer verder op gebouwd kan worden.�

Deze figurentheatervoorstelling is mogelijk dankzij financiële steun van het SNS Reaal Fonds en het actieprogramma Cultuurbereik van de provincie Drenthe. In de maanden juli en augustus wordt de voorstelling iedere woensdag, vrijdag en zondag gespeeld om 12.00 uur en om 14.00 uur, in de ontvangstzaal van het museum. De toegang tot de voorstelling is bij de entree van het museum inbegrepen.
Provincie:
Tag(s):