zondag, 28. december 2008 - 0:56

Pover PSV kan Twente niet terugwijzen

(Elfvoetbal) Voor de achtste keer dit seizoen is het PSV niet gelukt een competitiewedstrijd te winnen. Zaterdagavond bleven de Eindhovenaren op eigen veld steken op 0-0 tegen FC Twente. Daardoor blijft de regerend landskampioen voorlopig staan op de vierde plaats in de Eredivisie. De Tukkers doen het iets beter en staan derde. Het verschil tussen de ploegen blijft, aangezien een loepzuiver doelpunt van Balász Dzsudzsák werd afgekeurd door scheidsrechter Pieter Vink, vier punten.

Hét moment van de wedstrijd deed zich voor na een minuut of 35 spelen. De Hongaarse aanvallende middenvelder Dzsudzsák krulde de bal vanuit een vrije trap over doelman Sander Boschker van FC Twente heen. Het lederen speeltuig stuiterde via de lat op het grasveld en de grote vraag was: aan welke kant van de doellijn raakte de bal het gras? Scheidsrechter Pieter Vink en diens assistent zagen geen doelpunt in het schot, maar de televisiebeelden toonden anders aan. De bal was wel degelijk de doellijn gepasseerd. PSV werd dus een doelpunt en daarmee -- zo zou later blijken -- de zege ontnomen.

Had de scheidsrechter de doelpoging van Dzsudzsák gepromoveerd tot een doelpunt, dan was er sprake geweest van een onverdiende zege. Want PSV speelde alles behalve een sterke partij tegen FC Twente. Tekenend voor de voetballende armoede van de Eindhovenaren was het spel van Ibrahim Afellay. De middenvelder, die door allerlei internationale grootmachten nauwlettend wordt gevolgd, kon geen moment zijn stempel op het duel drukken. Hij hobbelde mee op het middenveld, maar was niet bij machte om de slimme steekpasses te geven, die hij normaal gesproken wél in huis heeft. Spits Danko Lazovic was ook niet in vorm en werd een minuut of twintig voor tijd vervangen door Danny Koevermans, die tegen de solide achterhoede van de Tukkers eveneens geen vuist kon maken.

Wat de voetballende malaise in Eindhoven ook duidelijk maakte: de twee grote kansen die de Brabanders kregen, kwamen voort uit dode spelmomenten. Er was de omstreden vrije trap van Dzsudzsák en eerder al had verdediger Jérémie Bréchet, met een kopbal na een corner, bijna gescoord. De Fransman kopte de bal goed in, maar dankzij een katachtige reactie van keeper Sander Boschker én de aanwezigheid van Jeroen Heubach kon de bal via de paal uit het doel worden geronseld.

Aan FC Twente was amper te merken dat de ploeg het in Eindhoven moest stellen zonder sterkhouder Douglas. De Braziliaanse verdediger ontbrak, maar dat weerhield de Tukkers er niet van om zo nu en dan flink aan te vallen. De grootste kans kwam op naam van Marko Arnautovic. De talentvolle Oostenrijker schoot de bal vanuit een lastige hoek hard op de paal van het door Andreas Isaksson verdedigde doel.
Categorie:
Tag(s):