maandag, 21. januari 2008 - 20:30

President Mozambique bezoekt Nederland

Den Haag

De President van Mozambique, Armando Emílio Guebuza, en mevrouw Maria da Luz Dai Guebuza brengen van woensdag 27 tot en met vrijdag 29 februari een officieel bezoek aan Nederland. De President en mevrouw Guebuza worden in Den Haag ontvangen door Hare Majesteit de Koningin en de Minister-president.

Het bezoek staat in het teken van bevestiging en versteviging van de wederzijdse betrekkingen. Vanaf de onafhankelijkheid van Mozambique in 1975 onderhouden Nederland en Mozambique nauwe betrekkingen, met name op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, water en goed bestuur.

Sinds 1992 wordt Mozambique gekenmerkt door stabiele politieke verhoudingen en voortdurende economische groei. Het bezoek staat daarom mede in het teken van bevordering van economische betrekkingen. Stimulering van de private sector is één van de speerpunten van het beleid van president Guebuza en is deel van de samenwerking met Nederland. Daarnaast is de internationale voorbeeldfunctie van Mozambique van conflictland naar stabiel ontwikkelingsland een thema tijdens het bezoek.

In Den Haag spreekt de President met onder anderen de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer en van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie. De President houdt in Nieuwspoort te Den Haag een toespraak voor Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael en hij houdt een toespraak bij de Technische Universiteit Delft. Tot slot bezoeken de President en de First Lady de haven van Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):