donderdag, 25. september 2008 - 9:22

President Theodore Roosevelt bezoekt Middelburg

Middelburg

De Amerikaanse president Theodore Roosevelt is op 2 oktober 2008 speciale gast van het Middelburgse Roosevelt Study Center. Ter viering van zijn 150e geboortedag (27 0ktober 1858) keert Theodore Roosevelt voor één dag terug naar de Zeeuwse bakermat van zijn voorouders.

Bij zijn inauguratie in 1901 was hij Amerika’s jongste president (42) en diende twee termijnen. Na zijn presidentschap ging hij op safari in Afrika en bezocht Nederland in april 1910. Theodore Roosevelt was de meest populaire en veelzijdige Amerikaanse president van de twintigste eeuw. Hij was een oom van Eleanor en verre neef van Franklin D. Roosevelt. Op politiek vlak was hij een progressive Republikein die zich onder meer inzette voor de bescherming van de natuur door het instellen van grote nationale parken en een scherper overheidstoezicht op de macht van de grote ondernemingen.

Op buitenlands politiek gebied legde hij de basis voor de bouw van het Panamakanaal en bemiddelde hij in de Russisch-Japanse oorlog, waarvoor hij in 1906 de Nobelprijs voor de vrede ontving. Het meest populaire kinderspeelgoed ter wereld, de teddybeer, is naar hem vernoemd.

Het Roosevelt Study Center (RSC) is een wetenschappelijk onderzoeksinstituut op het terrein van de Amerikaanse geschiedenis en cultuur en verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Het RSC nodigt u uit om getuige te zijn van president Theodore Roosevelts enige publiekspresentatie in Nederland op 2 oktober 2008 in de Burgerzaal van het Middelburgse stadhuis aan de Markt.

Theodore Roosevelt zal in zijn presentatie spreken over zijn leven, politieke carrière en erfenis. De president wordt verwelkomd en ingeleid door de Middelburgse burgemeester Koos Schouwenaar.
Provincie:
Tag(s):