dinsdag, 21. oktober 2008 - 10:32

Prijsstijging koopwoningen zwakt verder af

Den Haag

Verkochte bestaande woningen waren in september 2008 gemiddeld 2,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dit is de laagste prijsstijging sinds de start van de meting in januari 1995.

Slechts eenmaal eerder, in augustus 2003, was de prijsstijging ook 2,5 procent. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle woningtypen waren duurder dan een jaar eerder. De prijs van twee-onder-een-kapwoningen steeg met 3,4 procent het meest, die van hoekwoningen met 1,9 procent het minst. De huizenprijzen lagen in alle provincies hoger. In Flevoland en Zeeland waren de prijzen echter nauwelijks hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met augustus 2008 daalden de prijzen van bestaande koopwoningen met 0,6 procent. In de meeste provincies deed zich een daling voor, de grootste in Groningen en Noord-Holland. Alleen in Friesland, Utrecht en Zeeland stegen de prijzen van augustus op september.

In september wisselden 15,4 duizend bestaande woningen van eigenaar; een daling van 0,6 procent ten opzichte van augustus. Het aantal verkooptransacties lag in de eerste negen maanden van dit jaar 7 procent lager dan in dezelfde periode van 2007. Het aantal verkochten woningen in de eerste negen maanden is daarmee het laagst sinds 2003.

Het CBS en het Kadaster publiceren vanaf januari 2008 samen over de prijsontwikkeling van koopwoningen. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn. Zie ook het artikel “Waarom de gemiddelde koopsom geen huizenprijsindicator is�.
Categorie:
Tag(s):