vrijdag, 7. maart 2008 - 21:58

Prinselijk bezoek in Maastricht

Maastricht

Prins Constantijn, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, hield vrijdag in het MECC te Maastricht een toespraak over het belang van culturele noodhulp. Hij deed dit op de kunst- en antiekbeurs TEFAF, waar het Prins Claus Fonds zijn programma voor culturele noodhulp presenteert.

De plundering van het Nationaal Museum van Irak in 2003 was voor het Prins Claus Fonds aanleiding tot de oprichting van het programma Cultural Emergency Response. CER verleent eerste hulp aan cultureel erfgoed dat beschadigd of vernietigd is door een ramp veroorzaakt door mens of natuur.

Het Prins Claus Fonds vindt verwoesting van cultureel erfgoed een verlies dat onvoldoende wordt erkend en vraagt daarom op TEFAF, de belangrijkste internationale kunst- en antiekbeurs, aandacht voor het belang van culturele noodhulp.

Omara Khan Massoudi, directeur van het Nationaal Museum in Kabul, vertelt op TEFAF over de noodzaak cultureel erfgoed te beschermen in conflictsituaties. Hij ontving in 2004 een Prins Claus Prijs voor de moed waarmee hij delen van de collectie heeft weten te beschermen tegen het geweld van de Taliban. Louk de la Rive Box, rector van het Institute of Social Studies en voorzitter van de stuurgroep CER, vertelt hoe CER wereldwijd middelen biedt voor de redding van hedendaags en historisch cultureel erfgoed.

CER bood hulp aan bibliotheken, musea, kerken en moskeeën in nood in Irak, Iran, Marokko, Palestina, Jamaica, Sri Lanka, Indonesië en Libanon. Op dit moment zijn restauratieacties gaande voor de stabilisering van een synagoge en een moskee in Herat, de derde stad van Afghanistan. De gebouwen zijn vorig jaar zwaar beschadigd bij overstromingen.

Voor het Prins Claus Fonds is cultuur een basisbehoefte. Vanuit die visie stimuleert en ondersteunt het Prins Claus Fonds activiteiten op het gebied van cultuur en ontwikkeling. Het Fonds reikt prijzen uit, ondersteunt publicaties en activiteiten en stimuleert netwerken en innovatieve projecten. Het Prins Claus Fonds is actief in met name Azië, Afrika, Latijns Amerika en de Caraïben.
Provincie:
Tag(s):