maandag, 21. april 2008 - 19:06

Prinses Margriet opent Beeldbank WOII

Den Haag

Prinses Margriet neemt donderdag 24 april in Den Haag Beeldbank WO2 officieel in gebruik. De beeldbank bevat meer dan 175.000 afbeeldingen van Nederland en Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de beeldbank zijn ook de foto’s van Limburger Alphons Hustinx opgenomen. De foto’s, tekeningen en affiches in de beeldbank komen van alle Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

De beeldbank, voor iedereen online toegankelijk via beeldbankwo2, zorgt ervoor dat beelden van de Tweede Wereldoorlog voor toekomstige generaties behouden blijven. Namens de deelnemende instellingen beheert het NIOD de beeldbank. Het project is mogelijk gemaakt door het Programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS.

Bij de digitaliseringoperatie van de collecties zijn veel niet eerder gepubliceerde foto’s ontdekt. Amateurfoto’s van burgers en in Nederland gelegerde Duitse militairen geven een bijzonder beeld van de oorlogsjaren. De collectie van Hustinx omvat 1500 kleurenopnamen die onlangs zijn verworven door het NIOD.

Om de beeldbank te completeren wordt publiek opgeroepen foto’s uit de oorlogsjaren te laten opnemen in de beeldbank.
Provincie:
Tag(s):