woensdag, 4. juni 2008 - 20:32

Prinses Margriet te gast in Nieuw - Schoonebeek

Nieuw Schoonebeek

Op initiatief van de Historische Vereniging Zuidoost Drenthe was Hare Koninklijke - Hoogheid Prinses Margriet woensdagmiddag te gast in Nieuw Schoonebeek. Prinses Margriet was naar Nieuw - Schoonebeek afgereisd om in de Dorpshoeve het eerste exemplaar van het boek "Nieuw - Schoonebeek, boerderijen en bewoners" in ontvangst te nemen. Hierna was de prinses aanwezig bij de overdracht en heropening van de herbouwde Wilms'boo.

De Wilms’ boo was tot 2004 de enig nog resterende boo van de ruim 65 die vanaf de 17e eeuw in dit grensgebied hebben gestaan. Een brand in 2004 verwoestte de boo. Om de herinnering aan dit bijzondere monument levend te houden hebben een aantal organisaties de handen ineen geslagen en is besloten op de historische plaats de boo te herbouwen.

Onder leiding van Het Drents Landschap zijn fondsen geworven en kon de herbouw van de boo plaatsvinden. Om praktische redenen krijgt de boo een woonhuisfunctie en wordt de bijbehorende hooischuur ingericht als een plek waar toeristen zich een beeld kunnen vormen van de unieke geschiedenis van de booën.

De eigenaar van de Wilms’ boo, De Oudheidkundige Stichting de Spiker in Schoonebeek, heeft met de officiële opening de herbouwde Wilms’ boo tevens in eigendom en beheer gegeven aan Het Drents Landschap.
Provincie:
Tag(s):