maandag, 15. september 2008 - 22:49

Prinsjesdag 2008

Den Haag

Vandaag, de derde dinsdag van september, vindt in Den Haag de feestelijke opening van het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal, de Eerste en Tweede Kamer, plaats tijdens de traditionele Prinsjesdag.

Gouden koets
Koningin Beatrix zal op deze dag om 13.00 uur in de Gouden Koets van het Paleis Noordeinde naar het Binnenhof in Den Haag rijden en daar in de Ridderzaal de troonrede voorlezen.

Troonrede
In de troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar.

Miljoenennota
Later op de dag overhandigt de minister van Financiën, Wouter Bos, om 15.00 uur de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

Nota uitgelekt
Net als voorgaande jaren is de miljoenennota al reeds uitgelekt en een paar dagen eerder in handen gekomen van het RTL4-nieuws. Het NRC heeft zaterdag 13 september, drie dagen voor Prinsjesdag, zelfs al een groot gedeelte van de begroting in haar krant gepubliceerd.

Embargo regeling
De krant heeft er niet voor gekozen om te tekenen om zo de stukken onder embargo al eerder te verkrijgen maar heeft via vrije nieuwsgaring de uitgelekte stukken weten te bemachtigen.

‘Om de economische teruggang te bezweren en de koopkracht op peil te houden gaat het kabinet voor 2,5 miljard euro de lasten verlichten van burgers en bedrijven. Nederland gaat een onzeker jaar tegemoet, blijkt uit de Miljoenennota 2009 die op Prinsjesdag, dinsdag, wordt gepresenteerd’, aldus een citaat uit het NRC.
Provincie:
Tag(s):