donderdag, 4. december 2008 - 13:21

Proef camera’s tegen overvallen

Rotterdam

In verschillende winkels in de regio komen moderne camera’s tegen overvallen. De camera’s schakelen direct in bij een overval zodat overvallers van het begin tot het einde haarscherp worden gefilmd.

Ook komt er meteen een melding binnen bij de Politie Meldkamer.
De politie Rotterdam-Rijnmond, de gemeente Rotterdam (Directie Veilig en OBR) en winkeliers zetten een nieuw middel in tegen overvallers. De camera’s volgen in de reeks van maatregelen tegen overvallen. De pas geintroduceerde DNA-spray maakt daar ook deel van uit. Met deze aanpak geeft de politie Rotterdam-Rijnmond een duidelijk signaal af; pleeg geen overval in de regio Rotterdam-Rijnmond. We houden je aan. Nu niet, dan morgen wel.

De camera’s staan in directe verbinding met de meldkamer. Zodra de winkelier wordt overvallen (of poging) drukt hij een knop in, waarna de meldkamer gelijk overschakelt op de camera zodat er direct meegekeken wordt. Daarnaast worden er meteen politie-eenheden naar de winkel gestuurd om de overvallers op heterdaad aan te houden.
Het voordeel van de camera’s is dat de pakkans van overvallers vergroot wordt, doordat de tijd tussen de overval en de melding hiermee verkleint wordt.

Mochten de overvallers op dat moment toch nog ontkomen, dan worden de beelden gebruikt om de overvallers later alsnog op te sporen. Door de opgenomen camerabeelden heeft de politie een beter signalement van de verdachte. De camera’s leveren hoge resolutiebeelden wat de opsporing van overvallers makkelijker maakt.

Potentiële overvallers worden met waarschuwingsborden gewezen op de aanwezigheid van camera’s.

Winkels met camersysteem

Tabakswinkel Vivan op de Mathenesserweg in Rotterdam (district West) is de eerste winkel die met het camerasysteem is uitgerust. Eind 2008 krijgen nog eens 17 winkels, in Vreewijk en op het Prinsenplein (District Feijenoord) , het slimme camerasysteem.
De proef met de camera’s duurt een jaar. In dit jaar wordt bekeken of het middel zowel voor de winkelier als voor de politie het gewenste effect heeft. Ook wordt onderzoek gedaan naar het veiligheidgevoel bij de betreffende winkeliers.

Technologie

Het bedrijf UTS (Unisoft Total Services) is verantwoordelijk voor de technologische toepassing. Het netwerk voor winkeliers is veilig omdat het een gesloten netwerk betreft. Dat houdt in dat zonder tussenkomst van internet de beelden aan de politie worden afgeleverd.
Afgelopen jaar heeft de politie Rotterdam-Rijnmond de prestigieuze NBL-award gewonnen met het idee camera’s in te zetten tegen overvallen.
Provincie:
Tag(s):