woensdag, 9. juli 2008 - 12:38

Proef met Anti-ongevalsystemen in vrachtwagens

Den Haag

Anti-ongevalsystemen in vrachtwagens kunnen ongelukken voorkomen en daarmee de doorstroming bevorderen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is vandaag begonnen met een grootschalige proef met deze systemen. In de proef worden vijf anti-ongevalsystemen getest in bijna drieduizend vrachtwagens die dagelijks over de weg rijden. De proef is uniek in zijn opzet en omvang.

Verkeersveiligheid is voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de transportsector een belangrijk punt van zorg. Bij 15% van de dodelijke ongevallen zijn vrachtwagens betrokken. Ongevallen met vrachtwagens komen enkele honderden malen per jaar voor en zorgen vaak voor langdurig oponthoud.

Het doel van het gebruik van geavanceerde technologie is het terugdringen van het aantal en de ernst van de ongevallen. De anti-ongevalsystemen kunnen de chauffeur assisteren of in het uiterste geval zelfs ingrijpen om de kans op een ongeval terug te brengen.

Het is voor het eerst dat er in Europa een grootschalige onafhankelijke pilot met diverse systemen plaatsvindt. Bij de proef zijn bijna drieduizend vrachtwagens betrokken van meer dan 60 verschillende transporteurs.De voertuigbewegingen van de vrachtwagens worden gedurende minimaal vier maanden geregistreerd en verwerkt. De eerste metingen vinden plaats vanaf 9 juli.
Provincie:
Tag(s):