dinsdag, 8. januari 2008 - 18:54

Project ‘Energie op Maat’ nu ook van start in Crabbehof

Dordrecht

Na het succes van Energie op Maat in Oud-Krispijn, waar bewoners advies kregen over energiebesparing, krijgt het project vanaf deze week een vervolg in de wijk Crabbehof/Zuidhoven. Wethouder J.W. Spigt is op zaterdag 12 januari aanwezig bij de aftrap van het project in Winkelcentrum Crabbehof om 13.00 uur.

Het project ‘Energie op maat’ is enerzijds bedoeld om minima over te halen om energie te besparen en zo hun besteedbaar inkomen te verhogen. Anderzijds is het doel vanuit milieubeleid om alle mensen in de wijk ertoe te bewegen om energie te besparen in de ruimste zin van het woord. Nieuw in dit project is dat ook scholen in de wijk betrokken worden bij het onderwerp energiebesparing. Om hierop de aandacht te vestigen is deze week op alle scholen in de wijk een kleurwedstrijd gestart. De prijsuitreiking hiervan vindt aanstaande zaterdag plaats, uit handen van de wethouder.

Energieconsulenten gaan vanaf 14 januari in Crabbehof huis-aan-huis bezoeken afleggen om samen met de bewoners te kijken naar het energiegebruik. De aandacht gaat hierbij voornamelijk uit naar relatief eenvoudig te realiseren vormen van energiebesparing, zoals het gebruik van spaarlampen, tochtstrips, verwarmingsfolie en dergelijke. Ook wordt besproken wat bewoners zelf kunnen doen om hun energiekosten te verlagen. Een graadje minder stoken, voldoende ventileren, stekkers eruit, geen lampen laten branden, enzovoort. Verder kijken de consulenten naar de veiligheid in huis en doen zij een koolmonoxidemeting.

Het advies van de consulenten is helemaal gratis. Behalve nuttige tips laten zij voor de minima ook een gratis emmer achter met energiebesparingsmiddelen, zoals tochtstrips en folie voor achter de verwarming. Mensen met een hoger inkomen krijgen gratis spaarlampen. Volgens energiebedrijf ENECO, die ook het project in Crabbehof weer ondersteunt, kunnen inwoners met deze eenvoudige middelen zo’n 10 tot 30 euro per maand besparen.

De energieconsulenten zijn speciaal opgeleide mensen die als werkzoekende stonden ingeschreven bij de Sociale Dienst Drechtsteden. Op deze manier zijn via dit project al diverse mensen met een uitkering aan werk geholpen, die alleen al in Oud-Krispijn goed waren voor 330 succesvolle bezoeken. Daarnaast werken stagiaires van het Da Vinci College mee. 'Energie op Maat' is een gezamenlijk project van de Sociale Dienst Drechtsteden en de gemeente Dordrecht.
Provincie:
Tag(s):